28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaFranković o Puljku i Knežević: To je kao da ja Luku Modrića...

Franković o Puljku i Knežević: To je kao da ja Luku Modrića učim nogometu

Nakon što su jučer u Dubrovniku ivica Puljak i Viktorija Knežević iz Stranke Centar održali konferenciju za novinare na kojoj su dali svoje viđenje rješenja pretjerane apartmanizacije, reagirao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Objavom na svom Facebooku profilu poručio je kako “Dubrovnik nikad nije trpio tutore kao ni njihove produžene ruke”.

-Kroz svoju povijest naš grad je oduvijek znao kako. Griješili smo, učili iz svojih grešaka, ispravljali, a danas smo uzor drugima. I za to smo primili brojna priznanja, a međunarodne organizacije od UNESCO-a, UNWTO-a preko OWHC-a do brojnih medija CNN, BBC, SKY News priznaju napredak Dubrovnika u održivom turizmu.

I onda u Grad dođe Ivica Puljak, koji je prepisao našu odluku o komunalnom redu, ali je ni danas ne zna provoditi i daje nam lekcije o turizmu. Kao da ja Luku Modrića učim nogometu. Mi ćemo kao i do sada rado podijeliti svoje znanje i iskustvo, a dragi Ivica ti i tvoji suradnici nastavite učite od boljih kako bi i vi sutra bili bolji – poručio je Franković.

Puljak i Knežević osvrnuli su se na novi Zakon o turizmu te istaknuli probleme tog zakona, a to su po njima: destabilizacija turizma i nedostatak provedbenih tijela. Rješenje pretjerane apartmanizacije vide u proširenju stambenih zona i slijedom toga samoregulacije tržišta.

-Ono što se sad događa, jest da HDZ pokušava destabilizirati tu, praktički jedinu industrijsku granu koja je ostala ovdje u Dalmaciji, ali i u velikom dijelu Hrvatske. Ono što mi mislimo da je jako pogubno je da se u zadnje vrijeme iz Vlade i drugih struktura vlasti počinje o turizmu pričati negativno. Mislimo da je turizam toliko važan da o njemu treba razgovarati i postoje problemi koje možemo i hoćemo rješavati, ali gledajući na pozitivan način, rekao je je predsjednik stranke Centar Ivica Puljak dodajući kako gradove kao što su Split ili Dubrovnik treba promatrati prvenstveno kao gradove, a onda kao turističke destinacije.

-Moramo voditi računa da promjenama koje donosimo ne dovedemo do novih problema, novih podjela i novih poremećaja na tržištu. Prije nego odlučimo nešto promijeniti, moramo utvrditi koji su uzroci ovog stanja. U Dubrovniku imamo dvije skupine problema, prvi je promet koji imamo jer politika nije radila svoj posao. Mi od šezdesetih godina nismo izgradili niti jednu značajniju prometnicu, osamdesetih je u planu bila izgradnja podzemnog tunela od Kantafiga prema Gradu, a dio se odvajao prema Lapadu. Taj podzemni tunel bio je predviđen da bude praćen sustavom podzemnih garaža. Da se taj tunel izgradio, tranzitni promet bi se obavljao preko njega. Da je politika radila svoj posao, ne bi imali problem koji imamo – navela je Knežević te kao drugi problem istaknula nedostatak stanova.

Zaključila je kako bi rješenje bilo proširiti stambene zone izvan ovih postojećih gdje će tržište izregulirati cijene da budu priuštive za građane.

-Treća vrlo sporna točka u ovome zakonu koji HDZ želi provesti su provedbena tijela. Namijenjeno je da Turističke zajednice koje nisu u stanju organizirati ni Pizza festival nego plaćaju drugima da ga organiziraju odjednom trebali dobiti sve silne ovlasti. Ta tijela nisu za to sposobna. Zakon je vrlo složen, to je kao da nekome tko nije u stanju voziti bicikl date da upravlja svemirskom postajom. Ako zažive ova rješenja koja su oni predvidjeli, mi ćemo dobiti samo još puno većih problema i nepravdi. HDZ po prijedlogu ovog zakona želi da po svoju dozvolu za apartmane idete u HDZ. Mi mislimo da je to neprihvatljivo. Ako već Mato Franković želi nešto učiniti, neka se izbori da grad Dubrovnik poput drugih gradova dobije mogućnost upravljanja pomorskim dobrom i suverenitet nad hrvatskim teritorijem. To bi bila odlična bitka u koju bi se mogao upustiti ako doista želi pomoći građanima – zaključila je Knežević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA