33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFranković i Tepšić pojasnili kako će izgledati Zimski festival ove godine

Franković i Tepšić pojasnili kako će izgledati Zimski festival ove godine

Dubrovački zimski festival održat će se i ove godine, ali kućica neće biti, obzirom na brojku zaraženih kojoj svjedočimo posljednjih dana, objavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Mato Franković.

„ Na početku promišljanja razvili nekoliko scenarija, A, B i C. A je scenarij u kojem se DZF treba održati u punom kapacitetu, B scenarij je da se održi u restriktivnom kapacitetu, gdje bi koncerti bili na manjim trgovima i slično, a C je scenarij u kojem bi bio u puno manjem opsegu, ali i dalje u određenim fazama da se održi. Obzirom na epidemiološku situaciju, održali smo sastanak te se konzultirali sa Stožerom, odlučili smo se da obzirom na brojku zaraženih koju bilježimo nećemo ići s kućicama, što ne znači da Festivala neće biti. Bit će ovaj scenarij C,“ izjavio je Franković.

Jelka Tepšić je istaknula kako će lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala biti „Advent u gradu kolendara“.

„Kolenda obilježava Dubrovnik i uskoro će postati zaštićeno kulturno dobro. Ove godine umjesto tradicionalne kolende imat ćemo „pop-up“ kolendu u cabrio autobusu Libertasa Dubrovnik, koji će svaki dan obilaziti gradske kotare, a dijelom i pokrajna područja grada. U autobusu će biti bendovi, klape, predstavnici Linđa, Simfonijskog orkestra, koji će se zaustavljati i održavati koncerte. Dakle, mali koncerti na otvorenome, koji neće biti dugo najavljivani, kako bi se izbjegla veća okupljanja.

Tepšić je pozvala sve građane, bendove, soliste… da otpjevaju i snime kolendu, koje će Grad simbolično nagraditi.  Videozapisi će biti objavljeni na mrežnim stranicama Festivala, a izvođači će se simbolično nagraditi i to posebnim suvenirima DZF-a: dekicama, kikarama, bursama s otiskom kolende, majicama, bojicama, a ugostitelji će dobiti određeni kontingent kikara, dekica i bojica te će ih moći pokloniti gostima.

Osim toga, planira se postaviti i dva photo pointa. Jedan će biti u zvonarnici Luža, otvoren petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro s organiziranim ulascima, poštujući pri tom sve epidemiološke mjere.

Projekt uređivanja gradskih izloga, koji koordinira Dom Marina Držića i ove godine će se održati u suradnji s dubrovačkim školama.

„Ove godine djeca će sa svojim nastavnicima i likovnim pedagozima u školama izrađivati ukrase, ali neće moći napustiti školu“, kazala je Tepšić.

„Grad će i ove godine obilovati dekoracijama pa će se postaviti 30 božićnih drvca, a jedan dio će biti i na taracama ugostiteljskih objekata. Postavit će se još i 1 000 različitih elemenata u različitim dijelovima Grada, a 1 000 metara dekorativne lovorike postavit će se na gradska pročelja. Od subote će početi voziti vlakić, a bit će tu i medo koji je maskota festivala kao i brojne dekoracije od kojih je dio već postavljen“, zaključila je Tepšić.

Što će biti s dočekom Nove godine?

„Mi možemo u trenutku, ako epidemiološka situacija bude dobra u jednome danu možemo realizirati scenarij A, ali moramo biti oprezni. Mi se još uvijek dobro držimo i dijelom zbog toga možemo biti zahvalni dobrom vremenu“, kazao je gradonačelnik.

Je li trebalo prije obavijestiti zakupce kućica?

„Pri raspisivanju natječaja jasno je bilo rečeno da sve ovisi o epidemiološkim mjerama i da  postoji mogućnost promjena. Epidemiolozi misle da bi kućice mogle povećati broj zaraženih. Ovdje ne razgovaramo o pojedincu, nego o zajednici i zdravlju zajednice, sve drugo je broj 16“, odgovorio je na pitanje Franković.

Hoće li nedostatak kućica uvjetovati okupljanja po šupama i ilegalne partije?

„Hoće, ali mi ćemo podignuti civilnu zaštitu da idu u obilaske i provjeravaju poštivanje mjera. Otvorit ćemo i telefon za anonimne prijave takvih zabava. Kad bi mediji mogli poći na odjel infektologije i snimiti kako to izgleda, mislim da bi mnogi oni koji ne vjeruju u koronu, promijenili mišljenje. Neki prohodaju bolest, ali mnogi budu ozbiljno životno ugroženi“, kazao je gradonačelnik.

Dvije kućice ispred Studentskog doma?

To su dvije kućice, ispred Doma, ali će se hrana konzumirati unutar restorana studentske menze, neće se okupljati oko kućica.

Tko će nastupati u cabrio busu?

„Nismo potpisali ugovore, ali smo dogovorili, ako se situacija poboljša idemo u organizaciju događaja“, kazao je Franković.

Dodao je kako je moguće da će 14. siječnja u Dubrovnik doći prvi VIKING kruzer, koji bi plovio isključivo po hrvatskim gradovima. To je brod koji ima vlastiti laboratorij za testiranje.

„Direktni letovi iz SAD-a u Dubrovnik su već dogovoreni, ali nitko neće doći tamo gdje je velika zaraza. Moramo napraviti sve da pokušamo smanjiti broj zaraženih i da nam se slijedom tih malih brojki realizira sljedeća turistička sezona“, istaknuo je gradonačelnik.

U subotu će se upaliti prva advenstka svijeća i blagdanska rasvjeta, a uz poštivanje svih mjera.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA