29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO/VIDEO: 4.5 milje od obale Molunta Plovput postavio meteorološku plutaču

FOTO/VIDEO: 4.5 milje od obale Molunta Plovput postavio meteorološku plutaču

Plovput je proteklog tjedna uspješno postavio i treću od pet meteorološko-oceanografskih plutača. Plutača naziva „Molunat“ postavljena je na južnom dijelu Jadrana, oko 4.5 NM od obale istoimenog naselja u Općini Konavle.

Sidreni blokovi ukupne mase 30 tona postavljeni su u pjeskoviti mulj na dubinu od 154 m. Tehnologija kontroliranog polaganja sidrenih blokova razvijena je od strane inženjera Plovputa, posebno za ovaj projekt, čime je omogućeno precizno određivanje pozicije kod polaganja dvodijelnih sidrenih blokova. Navedeno rezultira iznimnom preciznošću, pa su blokovi za sidrenje plutače Molunat postavljeni s preciznošću od 3 m, što je iznimno velika točnost ukoliko se uzme površina od oko 2500 km2, kojom je opisano područje do granice unutarnjih morskih voda Republike Hrvatske na tom području.

Plovput je posebno ponosan na izvršene radove i razvijenu tehnologiju, obzirom da u Hrvatskoj ne postoji izvođač koji je u mogućnosti izvršiti precizno polaganje blokova na ovako velikim dubinama, a i na području cijele jugoistočne Europe samo je nekoliko izvođača koje su to u mogućnosti.

Važno je ponoviti i da je projekt, osim što doprinosi podizanju razine sigurnosti plovidbe, ujedno strateški projekt Republike Hrvatske u području meteorologije, kojeg provodi Državni hidro-meteorološki zavod, a svrha istog je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske

IZVOR:www.meteo.hr

FOTO: Plovput

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA