31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaFOTO: U Florinom vrtu promovirana knjiga koju su Flori Jakšić u čast...

FOTO: U Florinom vrtu promovirana knjiga koju su Flori Jakšić u čast objavili dubrovački umjetnici

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik ove godine slavi stotinu godina od izgradnje Florina doma i danas popodne tim je povodom u Florinom vrtu održana promociju knjige Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera. Iznimna žena i umjetnica je svoj dom za kojeg je nacrte napravio sam Vlaho Bukovac, ostavila na korištenje Dubrovačkim umjetnicima, koji su njoj u čast upravo objavili knjigu.
“Bukovac 1921. godine opet piše:
Draga Gospođa Flore! Jučer sam Vam poslao sve nacrte od kuće, onako kako znate samo ispravljeno po vašoj želji i u broju kako potrebujete…”

Na promociji su govorili: Dorinda Bulić-Čotić, Ivana Pegan Baće. Ivan Viđen, Rozana Vojvoda, Lucija Vuković i Sanja Žaja Vrbica

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik sedamdeset godina kontinuirano djeluje u zgradi Florina doma u Lapadu, ostavštini slikarice Flore Jakšić rođ. Marinović (1856.–1943.). Ona je daleke 1931. godine „svoj marom sagrađen dom” – atelijer oporučno ostavila umjetnicima da u njemu slobodno priređuju samostalne i skupne izložbe, da se u njemu sastaju, stvaraju i djeluju.

Istraživački projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera započeo je uključivanjem više povjesničarki i povjesničara umjetnosti (Antun Baće, Ivan Viđen, Lucija Vuković, Sanja Žaja Vrbica), koji su istražili pojedine segmente slikaričina života i rada te ulogu njezina atelijera u kulturnom životu Dubrovnika tijekom proteklog stoljeća. Projekt je okrunjen izdavanjem publikacije u kojoj se, iz različitih perspektiva, govori o bogatoj i zanimljivoj biografiji slikarice i pokroviteljice umjetnosti, o konceptu i konačnoj realizaciji Florina atelijera te naposljetku o umjetničkoj i kulturnoj klimi onodobnog Dubrovnika.

Knjiga sadrži sljedeća poglavlja:

Ivan Viđen, Gospođa Flore iz vale od Lapada

Sanja Žaja Vrbica, Flora Jakšić– slikarica i čuvarica lapadske uvale

Antun Baće–Lucija Vuković, Florin dom–nastanak, arhitektura i značaj slikaričina atelijera

Dorinda Bulić Čotić, Florin dom–dom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Dubrovnik

Ivana Pegan Baće, Moja oporuka –Ja Flora. Recentno djelovanje Galerije Flora (2014.–2021.)

Urednik publikacije je Ivan Viđen, ujedno i autor kazala, recenzentice su Irena Kraševac i Rozana Vojvoda, grafičko oblikovanje potpisuje đkc/ Zoran Đukić, autorica prijevoda sažetaka na engleski jezik je Lidija Toman, a lektorica je Mariela Marković. Knjiga je tiskana u tiskari Kerschoffset d.o.o. u Zagrebu.

Istraživanja i tisak knjige sufinancirao je Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA