27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaFOTO: U Cavtatu sinoć završen 17. festival Glazba i riječ

FOTO: U Cavtatu sinoć završen 17. festival Glazba i riječ

Sinoć je u crkvi sv. Nikole u Cavtatu završen 17. festival Glazba i riječ koju organizira udruga Konavle art, a nastupao je trio pod nazivom Lied Me (eng. slijediti, njem. lied-pjesma) kojeg čine sopranistica sa švicarskom adresom Nikolina Pinko Behrends, flautistica Đive Franetović Kušelj i pijanistica Stefani Grbić. Koncert su otvorile gregorijanskim koralom “Ave maris stella – Zdravo, zvijezdo mora” prinoseći svijeće oltaru, a potom su izvele djela G. F. Händela, G. Puccinija, A. L. Webbera  te hrvatske skladatelje E. Cossetta, D. Pejačević (uz 100-tu godišnjicu smrti), a posebno značenje na koncertu su bila djela dubrovačkih skladatelja: J. P. Sorkočević, N. Ćorak, i J. Kraljić čije je djelo otkrio i objavio u svojim knjigama “Velika povijest dubrovačke glazbe od 10-20. st.” don Miho Demović kojem je izvedba bila posvećena. Udruga Konavle art se zahvalila župniku don Matu Karamatiću na održavanju koncerta u prekrasnoj crkvi sv. Nikole.

Na ovogodišnjem festivalskom programu je bilo održano 6 glazbenih i dramskih događanja. Festival je započeo predstavom “Ćiro” u izvedbi Tarika Filipovića u Čilipima, zatim je uslijedila edukativna predstava “Drugačiji si, to je baš cool” MIST Teatra iz Zagreba kojeg čine slijepe i slabovidne studentice a predstava se održala na Grudi i u Osnovnoj školi u Cavtatu. Koncertom i izložbom u Cavtatu “Mladi za mlade” u suradnji sa voditeljicom gline mr. art. Marija Đangradović polaznici su prezentirali svoje uratke nakon čega je uslijedio koncert mladih talenata iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića, pijanisti Nikša Car i Nika Bjelovučić. Jazz pijanist Petar Ćulibrk održao je koncert i predstavljanje albuma “Old School” pod nazivom Jazz & Wine u suradnji sa Dubrovačkim podrumima. Sjećanje na poznatog cavtatskog tenora Tinu Pattieri otkrivena je spomen ploča na njegovoj rodnoj kući, nakon čega je uslijedila Pergolesijeva opera “Služavka gospodarica” u izvedbi ansambla Pannonica Berislav Jerković, Anja Papa, Mihael Ferčec, uz klavir Ante Blažević, orkestar Sorkočević i pod dirigentskom palicom Slobodana Begića.

Udruga Konavle art koju vode Ivan Kušelj, Đive Kušelj i Stefani Grbić ovom prilikom se zahvaljuju svim sponzorima koji su pomogli u ostvarenju ovogodišnjeg programa festivala Glazba i riječ a to su: Turistička zajednica općine Konavle, Općina Konavle, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Adriatic Luxury Hotels, Villa Pattiera, Dubrovački podrumi i Umjetnost Šerbu – Dubrovnik Art, te mnogobrojnoj publici i svim medijima koji vjerno prate i podržavaju Festival.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA