27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježeno 30 godina oslobođenja Župe Dubrovačke

FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježeno 30 godina oslobođenja Župe Dubrovačke

Nakon  mise povodom dana Općine svečanom sjednicom Općinskog vijeća Župe dubrovačke obilježen je U hotelu Sheraton svečanom sjednicom Općinskog vijeća Župe ubrovačke obilježen je Dan Općine  i 30. obljetnica oslobođenja Župe. Sjednici su prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, župan Nikola Dobroslavić,  gradonačelnik Mato Franković, saborski zastupnik Branko Bačić, načelnici drugih općina, predstavnici raznih braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

– Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30. godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat. Svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima. Dragi roditelji, supruge, sinovi i kćeri, budite ponosni na žrvtu koju su vaši najmiliji dali u Domovinskom ratu. Iako je prošlo 30 godina, vjerujem da svima nama koji smo sudionici Domovinskog rata, da su nam još itekako žive slike. Župa je bila opustošena, agresor je uništio sve, sve što je hrvatsko, uništio je naše domove,  naše gospdoarstvo, infrastrukturu, sve … Dragi prijatlji upravo ovih dana radost, sreća I ponos bio je veći nego ikad, kad je aggressor bio protjeran I  i kad su se mogli slobodno vratiti u svoju Župu, u svoje opljačkane, devastirane, uništene, a najviše spaljene domove i mogli početi ispočetka.

Župa je danas u mnogočemu drukčija, a u nekim dijelovima neprepoznatljiva. Međutim, nažalost, postoje i dijelovi Župe koji nas još uvijek podsjećaju na Domovinski rat. Stalan su podsjetnik na razaranja. Tu najviše mislim na još uvijek neobnovljene Kupare i dio Plata. Čvrsto vjerujem da ćemo u jednoj jako dobroj suradnji s Ministarstvom i Vladom, premostiti sve prepreke za početak revitalizacije Kupara. Vjerujem da ćemo svi skupa vrlo skoro biti svjedoci početka obnove Kupara, a da će nakon same obnove Župa i Hrvatska dobiti nešto što još uvijek nemaju. Za Plat smo uredili apsolutno sve da investitor krene s obnovom, ali to ipak ovisi o njima i o mogućnosti ulaganja. Kao Općina ne težimo onome da vratimo brojke koje smo imali prije Domovinskog rata. Dapače, jednim strateškim planiranjem i održivim razvojem želimo Župu pozicionirati na turističkom tržištu ondje gdje ona pripada I  što Župa zaslužuje.

Danas u ovoj svečanoj prigodi neću spominjati naše mnogobrojne projekte, ali moram reći da je prema svim pokazateljima, Župa jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. To vidimo po mnogočemu. Svakako moram naglasiti i dobru suradnju sa svim investitorima koji nam dolaze, koji su upravo izabrali Župu dubrovačku za mjesto svog ulaganja i daljnjeg poslovanja, a ni to nije slučajno. Svega toga ne bi bilo da nema jedne dobre atmosfere, dobre suradnje na lokalnoj razini među samim djelatnicima općine, ali i prema našim vezanim društvima. Zbog te suradnje Župa je danas ugodno mjesto za život njenih stanovnika. Da smo na pravom putu, pokazuje mnogo stvari. Župa nam je svaki dan brojnija, stalno dolaze novi stanovnici, u jaslicama i vrtićima imamo preko 500 djece, a u osnovnoj školi 900 djece. To je najveća skola u cijeloj županiji. Dolaze nam ovdje mlade obitelji. Cilj nam je graditi Župu da svakim danom bude sve bolja. Dužni smo to prema našoj djeci, ali i prema onima koji su dali život za našu slobodu.  – kazao je  načelnik  Općine Silvio Nardelli

Okupljenima se obratio i župan  Nikola Dobroslavić , čestitao im dan Općine I na svim postignutim uspjesima. Istaknuo je kako je napredak velik I vidljiv I da Župa jest međunajuspješnjim hrvatskim općinama.

– Mi u županiji pratimo taj rad s velikim odobravanjem i zadovoljstvom, pomažemo svuda gdje možemo i to ćemo raditi i u budućnosti na zajedničkim projektima i na bilo koji drugi način. Želim istaknuti da naša Vlada razumije stanje u ovoj županiji pa i u Općini Župa dubrovačka i da snažno pomaže hrvatski jug. Prisjetimo se samo da smo ovu Covid krizu koja je prijetila uništiti gospodarstvo, prebrodili uz pomoć Vlade . Borili smo se za povezivanje  juga Hrvatske i to ćemo uskoro ostvariti, a onda idemo dalje spajanjem Osojnika na autocestu I brzu cestu do aerodrome –  naglasio je župan Dobroslavić.

Okupljene su s govornice pozdravili I gradonačelnik Mato Franković I u svojstvu izaslanika predsjednika hrvatskog sabora Gordana Jandrovkovića, ministar Branko Bačić te ministar Tomo Medved u svoje i ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Drugi dio svečane sjednice posvećen je najzaslužnijima za slobodnu Župu. Nagradu Općine Župa Dubrovačka posthumno je dobio Stijepo Galjuf, a povelje zahvalnosti zaslužili su general Janko Bobetko, general Nojko Marinović, Udruga specijalne jedinice policije Grof- Dubrovnik, Udruga ratnih veterana 4. gardijske brigade – Pauci, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, policijskoj udruzi branitelja PU Dubrovnik 91., Udruzi ZNG Dubrovnik.

Svečanost je uveličao i Stijepo Gleđ Markos izvedbama pjesama “Zvona moga Grada” i “Tvoja zemlja”, te ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk kroz sjećanje i prezentaciju o najtežim vremenima naše Župe. Prisjetila se svega što su branitelji učinili u Domovinskom ratu i zahvalila za pomoć i u svakodnevnom radu Muzeja kao i zajedničkom očuvanju sjećanja na Domovinski rat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA