2 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti FOTO/ Stigli električni bicikli - pomoći će u radu Vrtlaru i Čistoći

FOTO/ Stigli električni bicikli – pomoći će u radu Vrtlaru i Čistoći

Ispred palače Sponza danas je predstavljen europski projekt City Changer Cargo Bike, u kojem je Grad Dubrovnik nabavio četiri električna bicikla. Namijenjeni su tvrtkama Čistoći i Vrtlaru, a isprobao ih je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Upotreba cargo bicikala diljem gradova EU pokazala se kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta u gradovima diljem Europe, a posebno u njihovim pješačkim zonama ili car free zonama. Cilj je reducirati zagađenost i zagušenost motoriziranim vozilima te poboljšati sigurnost i upotrebu javnih površina.

Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž kazala je kako je među 20 gradova Grad Dubrovnik dobio oko milijun kuna koji je utrošen na električna bicikla, plaće, projektnu dokumentaciju kao i razmjenu iskustava. Dvije bicikle će dobiti Vrtlar i dvije Čistoća. Kao cilj navodi promoviranje urbane mobilnosti kroz inovativna rješenja.

Što se tiče Čistoće, direktor Mario Iveković je kazao kako će se jedna bicikla koristiti na Elafitima, odnosno na Lopudu, a za drugu još uvijek traže lokaciju.

Direktorica Vrtlara Alma Majstorović rekla je kako će njihovi radnici koristiti bicikle u onim dijelovima gdje nema automobila, kao što je Uvala Lapad ili povijesna jezgra.

-Same bicikle nisu koštale milijun kuna, tu je i puno drugih aktivnosti. Ukupna vrijednost sva četiri bicikla iznosi 148 tisuća kuna. Koristiti će ih gradska društva Čistoća, Vrtlar, ali i Grad Dubrovnik. Obzirom da je ovo pilot projekt vidjet ćemo kako i na koji način će zaživjeti sve skupa te hoće li imati smisla ići u daljnju nabavku – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Dodao je kao se Grad treba okrenuti električnoj energiji, tehnologiji električnih vozila. Kako se projekt s električnim biciklima bude razvijao, Franković je najavio kako će iste moći koristiti i građani.

-Imamo i jednu novu ideju koja je nedavno pristigla, a to je portirska služba. Postoji tvrtka koja je zainteresirana da organizira portirsku službu za područje cijele povijesne jezgre. Činjenica je da se naši građani bune na kufere u ranim jutarnjim satima kada se vuku po ulicama, a s ovime bi se to riješilo, portiri bi došli, uzeli kufere i ukrcali na električno vozilo i odvezli iz Grada, a kuferi bi naravno završili u zračnoj luci. Osoba bi ih tada preuzela – rekao je Franković.

Grad Dubrovnik će provesti neobvezujući pilot projekt pretežno na području povijesne jezgre, a gdje bi upotreba ovakvih bicikala u svrhu dostave mogla olakšati svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima.

Električna taksi vozila?

-Radimo na tome projektu, s HEP-om smo sklopili jedan ugovor, sve više i više električnih punionica se postavlja na području Grada Dubrovnika. To će biti kada se steknu svi potrebni uvjeti za električna taksi vozila, kada se zakonski riješi navedeno kako bi jedinica lokalne samouprave u potpunosti mogla tako nešto dovesti, ja vjerujem vrlo skoro, ali je potrebno napraviti sve tehničke preduvjete. Moram reći kako Grad želi biti partner svima onima koji uđu u tu priču električnih vozila putem Fonda za zaštitu okoliša, a s njima smo već i razgovarali. Mogu reći da pripremamo još jedan veliki projekt, a to je projekt električnih autobusa. Prvi električni autobusi su trebali već doći u Grad na probu, no zbog korone nije, nadamo se vrlo skorom dolasku.

Car Sharing

Gradonačelnik je još kazao kako je po pitanju Car Sharinga sklopljeno 537 ugovora te kako tu uslugu građani koriste. Ukupno je sedam lokacija na području Grada Dubrovnika pokriveno Car Sharing sustavom, a gradonačelnik se nada i vrlo skorom širenju ove usluge na području Mokošice.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Hommage poginulima u HE Plat

10. siječnja 2019. došlo je do nezapamćene tragedije u hidroelektrani Plat. U požaru koji je zahvatio hidroelektranu smrtno su stradali Mato...

KRATKI REZOVI: Što nam donosi filmska 2021. godina?

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova: kakvi su izgledi da se 'novo normalno' vrati u ono staro u godini u koju smo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Sharon Stone i lokalni izbori

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić