18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaKulturaFOTO: Posveta francuskoj glazbi i Picassovim muzama na Epidaurus Cavtat festivalu

FOTO: Posveta francuskoj glazbi i Picassovim muzama na Epidaurus Cavtat festivalu

Žene su imale značajan utjecaj na slikarstvo Pabla Picassa tijekom njegove umjetničke karijere. Njegove različite ljubavne veze, kao i duboke emotivne veze sa ženama, često su bile tema njegovih slika, a kroz razvoj njegovog djela, mijenjale su i neposredno svijet slikarstva. Pablo Picasso, jedan od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća, imao je doista niz muza tijekom svog dugog umjetničkog života. Ove žene su često igrale ključnu ulogu u njegovom umjetničkom stvaralaštvu i inspirirale ga na različite načine, ujedno mu pozirajući kako bi njegova djela ostala zabilježena za vječnost – Fernande Olivier, ‘naša’ Dora Maar, Marie-Thérèse Walter, Françoise Gilot, Jacqueline Roque… Svaka od ovih žena ostavila je svoj trag na Picassovu umjetnost na svoj jedinstveni način, odražavajući različite faze i stilove kroz koje je umjetnik prolazio tijekom svog karijere. Picasso je bio poznat po tome što je kontinuirano eksperimentirao s različitim tehnikama i stilovima, a njegove muze igrale su ključnu ulogu u tom kreativnom procesu.

Upravo o kompleksnim odnosima Pabla Picassa i njegovih muza ovog utorka predavanje je održala povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama, kustosica Pianola muzeja, a u sklopu Epidaurus Cavtat festivala, večeri nazvane ‘Parade: Posveta Picassu’. Bilo je to svojevrsno putovanje kroz ljubavno-kreativni život jednog od najvećih umjetnika u povijesti likovne umjetnosti.

Uslijedio je čaroban recital dua Aventaggiato-Matarrese. Carla Aventaggiato i Maurizio Matarrese, redovni profesori klavira na Konzervatoriju “Nicolò Piccinni” u Bariju, koncerte izvode kao solisti i u klavirskom duu u mnogobrojnim talijanskim i stranim gradovima. U sklopu ove večeri, posvećene francuskoj glazbi i Picassu, izveli su djela Ravela, Debussyja te Satiea, a birana publika Epidaurus Cavtat festivala uživala je u iznimnoj glazbenoj poslastici četveroručnog sviranja.

Večer je zaokružena ‘slatkom’ donacijom – gospođa Marija Kordić Pobran, profesorica klavira i umjetnica od čokolatina, pripravila je prava mala slatka remek djela za tratamenat. Hvala!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA