33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaSportFOTO: Plivački spektakl na Dančama

FOTO: Plivački spektakl na Dančama

Danče su danas bile središte daljinskog plivanja u Hrvatskoj. Uz tradicionalni 14. po redu Dančarski plivački maraton na 1700 i 5000 metara, koji se održava u spomen na Đura Kolića, po prvi put održana je i Cro Cup utrka Hrvatskoj saveza daljinskog plivanja na 5 tisuća metara, ujedno i Veteransko prvenstvo Hrvatske za 2022. godinu. Na veselje mnogih, a pogotovo onih najmlađih nakon dvije godine pauze održana je i dječjima utrka.

Oko 120 plivača okupilo se jutros na Danača. U isto vrijeme, na znak koji je trubom dao naš proslavljeni paraolimpijac Mihovil Španja krenule su sve tri utrke.

Plivalo se na stazi u postavljenoj u trokut: stari i cilj bili su na Dančama, prva okretna bova ispod Boninova, druga okretna bova na ponti od Hotela Rixos Premium Dubrovnik, treća okretna bova za utrku na 5 tisuća metara na Dančama. I dok se za Dančarski maratona na 1700 metara plivao jedan krug, ostali su morali otplivati tri kruga, ukupno 5000 metara.

Kraću dionicu Dančarskog maratona, onu od 1700 metara u muškoj konkurenciji najbrže je isplivao Patrik Kolak, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Hrvoje Zvono i Ivan Vukojević. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Tonka Bušković, druga je do cilja stigla Rafaela Škrabo, a treća Anđela Talić.

Najbrži na utrci Dančarskog maratona na 5000 metara u muškoj konkurenciji bio je Ivan Boban, drugi Ivan Gjurašić, a treći Robert Šimić. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ivana Puhl, druga Shona Mullan, a treć Ivona Zec Paljetak.

Pobjedu u Cro Cup utrci odnio je višestruki prvak Hrvatske u daljinskom plivanju Grgo Mujan, drugo mjesto zauzeo je Domagoj Boroša, a treće Pavao Margaretić. Od žena najbrža je bila Antonia Buličić, druga je do cilja došla Karla Šitić, dok je treće mjesto zauzela Angela Vrdoljak.

Inače, ovogodišnji plivačko natjecanje ujedno je i prvo veliko i certificirano natjecanje u duljinskom plivanju u Dubrovniku od vremena Europska prvenstva koje se održalo u rujnu 2008. godine.

Kao glavni cilj događanja organizatori, Udruga za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju na moru „Danče“, naveli je promocija zdravog načina življena uz sport, u čistom i sačuvanom morskom okolišu, promocija daljinskog plivana na jugu Hrvatske te promocija Dubrovnika kao destinacije sportskog turizma.

Uz sportski, jutrašnja manifestacija imala je i humanitarni karakter. Tijekom utrka prikupljale su dobrovoljni prilozi za obitelj tragično preminulog dubrovačkog vatrogasca a svim prikupljenim donacija organizatori će priložiti i sredstva prikupljena od strane donatora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA