28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Mimohod veterana u Cavtatu

FOTO: Mimohod veterana u Cavtatu

U sklopu obilježavanja Dana Općine Konavle i 30. obljetnice oslobađanja najjužnijeg hrvatskog teritorija na cavtatskoj rivi u četvrtak izložbom oružja, dronova, topova, transportera Hrvatske vojske započelo je svečano obilježavanje ovog jubileja.

Konavljani i njihovi gosti imali su priliku razgledati vojna vozila i oružje, a u Cavtat je uplovio i vojni transporter. Poslijepodne je na rivi upriličen mimohod ratnih veterana, a u Domu kulture Cavtat navečer je otvorena izložba ratnih fotografija.

Načelnik Lasić ovom je prilikom uputio nekoliko prigodnih riječi:

Poštovani branitelji,
Iako je u našem hrvatskom jeziku uvriježeno početi svaku korespodenciju ili obraćanje nekim uvodnim pozdravom, razmišljao sam što bi bilo najprikladnije za ovu priliku. I moram reći da ništa bolje i časnije od riječi poštovani branitelji nisam uspio pronaći.
Ima li išta ljepše od spoznaje da ste bili branitelj svoje Domovine? Da ste stali u njezinu obranu iz najčistijih motiva onda kada se činilo najgore i najtmurnije, kada se činilo da je neprijatelj toliko premoćan da nemamo šanse protiv takve sile?

Za mene nema, zato ću ponoviti to još jednom – poštovani branitelji!

Prošlo je 30 godina od oslobođenja općine Konavle u Domovinskom ratu, a osvrnite se oko sebe danas. Osvrnite se zbog sebe, vaših suboraca, svih onih koji nisu više s nama, ali i sve djece kojoj ste stvarali budućnost.
Osvrnite se oko sebe i budite ponosni jer branitelji su stvarali Republiku Hrvatsku. I hvala Bogu da je imamo. Nismo savršeni, daleko od toga, ali smo kilometrima daleko od onih koji su nas napadali.

Zamislite samo koliko smo daleko od onih koji 1. listopada slave nekakve, zamislite, napade na Trebinje? Od onih koji smatraju da je patnja hrvatskog naroda nešto za što se ne treba ispričati!?

Neću trošiti vaše i svoje vrijeme na njih. Na kraju dana kada se sve zbroji i oduzme, smatram kako je naše društvo u 30 godina postiglo više nego neki u stoljeće. Živimo u zajednici europskih obitelji, njegujemo vrijednosti dostojanstva i mira, prosperiteta i tolerancije. Različitosti u zajedništvu i zajedništva u različitosti.

Jer time se bavi društvo koje gleda naprijed, ljudi koji žive za budućnost koja pripada njihovoj djeci, a ne mržnji kojom se truju buduće generacije.

Kako je rekao pokojni general Nojko Marinović – pamćenje je alat, a mržnja strašan teret. Mi pamtimo i nastavljamo dalje.
Hvala vam što ste to omogućili.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA