31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Dubrovnik svijetli u sjećanje na žrtvu Vukovara

FOTO: Dubrovnik svijetli u sjećanje na žrtvu Vukovara

Ispred crkve svetog Vlaha i u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku danas su učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola te građani zapalili svijeće u sjećanje na žrtvu Grada Heroja, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara.

Osim u Gradu svijeće su večeras zasvijetlile i u svim gradovima i mjestima naše županije. Donosimo nekoliko fotografija naših čitatelja iz Župe i Konavala.

Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počele prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca.

Bombardiranja su potpuno uništila grad, na koncu je na grad padalo između 600 i 800 projektila dnevno. Velikosrpski agresor na grad je ispalio više od 6,5 milijuna projektila.

U masovnoj grobnici gdje je danas Memorijalno groblje, pronađeno je 938 tijela. U masovnoj grobnici na Ovčari, pronađeno je 200 tijela, za još najmanje 60 se traga. U Vukovaru i okolici je ubijeno najmanje 32 djece.

Prema popisu koji su sastavljali franjevci, u Vukovaru i okolici stradalo je 2717 osoba. No konačan popis žrtava još nije utvrđen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA