Forum seniora SDP-a: predsjednik Andro Burđelez, zamjenica Ljubica Brailo

Dana 27. veljače održana je Izborna konvencija Foruma seniora SDP Dubrovnik s temom „SDP o dostojanstvu umirovljenika.“

Za predsjednika je izabran Andro Burđelez, a za zamjenicu Ljubica Brailo.

O temi konvencije „SDP o dostojanstvu umirovljenika“, govorili su vd predsjednice GO SDP-a Dubrovnik Anita Bonačić Obradović i Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske.

Bonačić Obradović je naglasila da za ovu temu nisu zainteresirani samo umirovljenici, nego i svi koji su danas u radnom odnosu. Svi trebaju biti zainteresirani za budućnost rada, i budućnost mirovinskog sustava, jer nas sve to skupa čeka.

Činjenica je da umirovljenici danas u Hrvatskoj najteže žive. Nakon čitavog radnog vijeka na tržištu rada, umjesto da dostojanstveno žive svoju mirovinu, nemaju mir. Umirovljeničku košaricu čine glavninom režije i hrana, a uz cijene koje imamo i činjenicu da rast mirovina nije pratio rast cijena, kupovna moć umirovljenika je mala.

Glavni razlog velikog pada kupovne moći je inflacija i velika poskupljenja hrane koja čini oko 50 % potrošnje mirovine. Pravi pokazatelj ekonomskog položaja umirovljenika je kupovna moć mirovine, mada se stalno govori o visini mirovine. Upitajmo se „ što mogu kupiti i platiti visinom moje mirovine“. Koje životne potrebe mogu zadovoljiti svojom mirovinom?

Ako se pitamo gdje se nalazi lijepa naša prema nekim kriterijima mirnog, ugodnog umirovljeničkog života, na žalost, nema nas niti u 40 europskih država, a Grčka je na posljednjem, 40. mjestu.

Naši sugrađani treće životne dobi ili osobe starije životne dobi, zaslužuju i očekuju, da kao društvo budemo što pošteni prema njima. Opravdano, jer su zaslužili da im ovo društvo vrati puno boljom politikom, nego što je politika ove Vlade. Jasno je da je potrebna promjena kako bi naši umirovljenici živjeli nešto lakše i dostojanstvenije.

Bitno je sustavno rješavati problematiku, a ne ovisiti o stanjima lokalnih proračuna ili pak raditi ovisničku politiku davanja mrvica. Problem umirovljenika je problem niskih mirovina. Daju se sirotinjski dodatci koji ovise o volji Vlade, a to nije sigurnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.