5.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruFindusov Božić - slikovnica koju bi djeca poželjela naći ispod bora

Findusov Božić – slikovnica koju bi djeca poželjela naći ispod bora

Sven Nordqvist

Findusov Božić

Rujan, 2017

„Knjiga je prijateljica duše“  

  • Franco Lanz

Došašće ili advent (lat. adventus – dolazak) je razdoblje u liturgijskoj godini i vrijeme priprema za blagdan Božić. Nije mi namjera ovdje pisati o sveprisutnom blještavilu, potrošačkom ludilu, postavljanju kućica (koje odudaraju od naše tradicije u ambijentalnom i svekolikom drugom smislu) u kojima se često prodaju prehrambeni proizvodi dvojbene nutritivne vrijednosti. Zanimljivo je kako i zajednice odnosno države koje u tradicijskom i vjerskom smislu ne pripadaju kršćanskom kulturnom krugu poput Japana razdoblje prije i poslije Božića koriste za poticanje potrošnje i sveopće komercijalizacije.

Dakle, nije ni čudo što naša naddržava Europska unija radi političke korektnosti predlaže da se više ne spominje Božić nego blagdan ili blagdani jer čemu spominjati Božić kada smo se mi Europljani odrekli svojih kršćanskih korijena, no postavljam si pitanje kako promicati multietničnost i multikulturalnost ako ćemo se odricati svojih svjetonazora, vjere i tradicije. Mislim da do krize morala i različitih psihoneuroza modernoga čovjeka dolazi jer se odričemo svoje tradicije i vjere, a ne nalazimo adekvatnu zamjenu koja će nam odgovoriti na pitanje smisla života na ovoj maloj plavoj planeti.      

Međutim, o toj ćemo temi drugi put i drugom prilikom.

Kako je Božićno vrijeme prije svega vrijeme dječjega veselja (sada mi pada na pamet kako smo ovogodišnje razdoblje u socijalizmu nazivali danima dječje radosti, možda bi EU mogla koristiti iskustva nestale države SFRJ pa smisliti nešto originalnije u odnosu na ovo prvo predloženo), danas sam odlučio predstaviti jednu za mene predivnu i poticajnu slikovnicu u izdanju izdavačke kuće Planet Zoe iz Velike Gorice koja se inače specijalizirala za izdavanje dječjih slikovnica. Riječ je o slikovnici Findusov Božić švedskoga pisca Svena Nordqvista. On je pisac i ilustrator knjiga za djecu, a najpoznatiji je po seriji slikovnica o Pettsonu, starčiću sa sela i njegovu mačiću Findusu. U tim su slikovnicama opisani različiti događaji koje doživljavaju ta dva junaka. Ilustracije su naročito tople i osjećajne, svaki nacrtani predmet odiše arhaičnošću i podsjeća na djetinjstvo kakvo je danas teško pronaći u urbanim sredinama.

Slikovnica nam priča kako u nevolji uvijek netko priskoči. Naime, dan prije Badnjaka Pettson i njegov mačić Findus žure urediti kuću. Vesele se odlasku u šumu po božićno drvce i pripremi blagdanske večere. Međutim, dogodi se nezgoda u kojoj se starčić Pettson posklizne i ozlijedi nogu. Tako ozlijeđen ne može poći ni po jelku ni po namirnice, a mačić Findus je pojeo i sve kekse. Zar će blagdane provesti bez jelke i božićnih poslastica? Međutim, kada su se najmanje nadali, dolaze im prijatelji koji im pomažu u svemu pa i u veselju. To je kratka fabula slikovnice koja nas oplemenjuje i uči kako je zajednica potrebna u nevolji i u dobru.

Tijekom godina u svijetu je prodano više od osam milijuna knjiga o doživljajima starčića Pettsona i mačića Findusa, a slikovnice su prevedene u više od pedeset svjetskih zemalja. Izdavačka kuća Planet Zoe izdala je desetak slikovnica i sve su jednako zanimljive poput ove koju sam vam predstavio. Pisac ovih redaka uvjerava vas iz vlastitoga iskustva da djeca obožavaju Svenove slikovnice i zato nema boljega dara od knjige ispod bora na božićno jutro. E, sad s nestrpljenjem očekujem božićno jutro da vidim koja će knjiga mene dočekati ispod bora. 

Na kraju, sretan vam Božić i neka vas Bog blagoslovi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]