U hotelu Excelsior Dubrovnik uspješno je završeno drugo izdanje festivala ”Taste the Mediterranean”, koji je i ove godine privukao brojne ljubitelje vrhunske gastronomije i mediteranske kulture. Tijekom dva dana festivala, posjetitelji su uživali u nezaboravnim okusima kroz pomno osmišljene večere i gostovanja vrhunskih chefova.

Festival ”Taste the Mediterranean” jedinstven je događaj posvećen promoviranju mediteranske prehrane, kulture, tradicije i životnog stila koji se razvijao stoljećima. Iz godine u godinu, festival privlači sve veći broj posjetitelja te se profilira kao važno okupljalište međunarodnih stručnjaka iz svijeta gastronomije; chefova, proizvođača, nutricionista, novinara i svih zaljubljenika u mediteransku kuhinju. Ovaj festival pruža izvrsnu priliku za razmjenu znanja, stvaranje novih suradnji te promociju destinacije kroz prizmu gastronomije. Kao kulturni i kulinarski događaj, festival prikazuje raznolike aspekte mediteranske prehrambene tradicije kroz bogat sadržaj koji uključuje tematske večere, kulinarske prezentacije, vinske degustacije, izložbe, radionice, okrugle stolove i niz drugih aktivnosti.

U sklopu festivala Taste the Mediterranean u hotelu Excelsior održana su i dva izuzetna masterclassa. Sudionici su imali priliku učiti od vrhunskih kulinarskih stručnjaka te uživati u bogatstvu mediteranskih okusa, razmjeni znanja, inspiraciji i strasti prema gastronomiji.
Dvije večeri festivala donijele su pravi gastronomski užitak, svaka sa svojom jedinstvenom pričom i stilom.

Prve večeri, festival je svečano otvoren suradnjom renomiranih chefova, Carmela Carnevalea i Mate Matića. Dva kulinarska virtuoza su zajedničkim snagama kreirali izvanredan menu, spajajući bogatu mediteransku tradiciju s modernim pristupom koji naglašava eleganciju okusa, sezonske namirnice i modernu prezentaciju, uz prepoznatljive talijanske utjecaje.
“Sudjelovanje u ovom projektu bilo je fantastično iskustvo. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s chefovima, brzo smo pronašli zajednički jezik, razmijenili vrijedna znanja i iskustva te puno naučili jedni od drugih. Kroz suradnju razvili smo ne samo kolegijalni, već i prijateljski odnos. Ovo nije završetak, već početak jedne dugoročne i kvalitetne suradnje.” izjavio je Mate Matić, chef restorana Vapor.
Drugi dan festivala, dubrovački chef Petar Obad i chefica Beatriz Gonzalez, koja u svoj rad utjelovljuje bogatu tradiciju meksičke kuhinje i francusku gastronomsku sofisticiranost, isprepleli su okuse Mediterana, Francuske i Meksika u savršenu harmoniju.
Njihova suradnja rezultirala je večeri punoj inovativnih i iznenađujućih kombinacija, koje su gostima pružile jedinstven gastronomski doživljaj; spoj elegancije i strasti, tradicije i suvremenosti.

“Kuhajući s kolegicom Beatriz iz Pariza, proveli smo zaista lijepe trenutke. Imali smo priliku mnogo naučiti od nje, ali i ona od nas, što ovu razmjenu čini posebno vrijednom. Ostajemo u kontaktu i nadamo se da ćemo uskoro imati priliku uzvratiti posjet. Beatriz nam je predstavila zanimljivu fuziju meksičke i francuske kuhinje, od koje smo mnogo toga vidjeli i naučili. Cijeli festival je vrhunsko iskustvo sa svim izvanrednim chefovima koji su dio ove priče, a veselimo se i budućim susretima i razmjeni znanja.” izjavio je Petar Obad, chef u hotelu Excelsior.

„Festival Taste the Mediterranean u hotelu Excelsior još je jednom na jedinstven način spojio okuse, mirise i duh Mediterana; kroz susrete, kulinarsko umijeće renomiranih chefova, razmjenu znanja i inspiracije te nezaboravne trenutke. Zahvalni smo svima koji su pridonijeli ovom jedinstvenom putovanju kroz talijansku, francusku i meksičku kuhinju, isprepletenu s bogatom mediteranskom tradicijom. Svaki zalogaj oblikovao je priču koju ćemo još dugo pamtiti, i s veseljem iščekujemo nove susrete.’‘ izjavila je Nikoleta Kušelj, voditeljica odnosa s javnošću Jadranskih luksuznih hotela.


