30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEvo koliko će kućanstvima s većom potrošnjom rasti računi za struju

Evo koliko će kućanstvima s većom potrošnjom rasti računi za struju

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna koji bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći da lakše prevladaju rast troškova života s naglaskom na ograničenje cijena energenata, piše N1.

Među ostalim, predstavljena je mjera za ublažavanje rasta cijena struje. Pokriva vrijeme od 1. listopada do 31. ožujka iduće godine. “Kućanstva koja će potrošiti energije do 2.500 kilovatsati, plaćat će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat”, rekao je Plenković.

Član udruge Splitski potrošač i stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović napravio je izračun koliko će prosječno rasti računi kućanstvima ovisno o potrošnji. Kao polazišnu točku uzeo je od Vlade prezentirano, a po Eurostatovoj metodologiji grupirana kućanstva prema kojoj veliko kućanstvo troši između 5.000-15.000 kwh.

Ako se uzme u obzir granica koju je postavila Vlada i ako kućanstvo u šest mjeseci potroši do 2.500 kWh, radi se o mjesečnoj potrošnji od 417 kwh. Koliko će onda rasti računi onima koji prekorače tu potrošnju?

Kućanstva potrošnje 500 kWh mjesečno – rast računa za 22 kn

Kućanstva potrošnje 600 kWh mjesečno – rast računa za 48 kn

Kućanstva potrošnje 700 kWh mjesečno – rast računa za 74 kn

Kućanstva potrošnje 800 kWh mjesečno – rast računa za 100 kn

Kućanstva potrošnje 900 kWh mjesečno – rast računa za 126 kn

Kućanstva potrošnje 1000 kWh mjesečno – rast računa za 152 kn

Ako se iste brojke primijene na polugodišnju potrošnju, onda to izgleda ovako:

Kućanstva potrošnje 3000 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 130 kn

Kućanstva potrošnje 3600 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 286 kn

Kućanstva potrošnje 4200 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 442 kn

Kućanstva potrošnje 4800 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 599 kn

Kućanstva potrošnje 5400 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 755 kn

Kućanstva potrošnje 6000 kWh u 6 mjeseci – rast računa za 911 kn

Kod električne energije 2.500 kWh je dovoljno za šest mjeseci grijanja jedne prostorije zimi i za pripremu tople vode u kućanstvu, to je oko 420 kwh mjesečno”, rekao je i upozorio na nelogičnost upravo u toj mjeri gdje se, kako smatra, nije mislilo na kućanstva koja za grijanje koriste isključivo električnu energiju, a to se odnosi uglavnom na obalu. “Kućanstva koja imaju prirodni plin ili toplinsku energiju, tu količinu od 2.500 kWh utroše najviše u razdoblju od dva mjeseca, što najbolje pokazuje kolika je razlika u međusobnim odnosima između jednih i dugih.”

Objašnjavajući prosječnu potrošnju u Dalmaciji i koliko se može iskoristiti tih 2.500 kwh električne energije naglašava: “Tih 2.500 kw sati jednostavno nije dovoljno. Zvuči kao crni humor, ali Dalmacija, zajedno s Istrom i Primorjem, praktično je napunila proračun, a sad se nagrađuje tako da jedino nama ide trošak energenta gore. Pogotovo što se radi o maloj količini energije, to je šest posto onoga što Hrvatska troši u tom razdoblju mjesečno. 94 posto kupaca se ne dira da štedi, a ovih šest posto se sankcionira i nema alternative. Ugrožava nam se način života, traži se da dodatno štedimo energiju, a više nemamo gdje štedjeti.”

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA