27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEvo kako vlada planira natjerati ljude na cijepljenje

Evo kako vlada planira natjerati ljude na cijepljenje

Vlada ne odustaje od uvjetovanja covid-potvrda cijepljenjem, a razmišlja i o načinima pritiska – ili poticanja – zaposlenih u javnom sektoru na cijepljenje. Zbog toga je i održan sastanak većeg dijela vlade, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, s pravnim stručnjacima, piše Index.hr.

Paralelno razmišljaju kako povesti široku kampanju popularizacije cjepiva, ali i donijeti mjere prisile neke vrste koje neće biti pravno suspektne. Odnosno, kako natjerati što više ljudi na cijepljenje pravno argumentiranim i utemeljenim odlukama. Zbog toga su Plenković i suradnici popričali s nekoliko istaknutih stručnjaka iz različitih grana prava, kako bi doznali krše li njihovi planovi neka od temeljnih ljudskih ili radnih prava.

U ovoj fazi razgovora obje strane smatraju kako uvjetovanje covid-potpora cijepljenjem nema diskriminatornu narav jer njihovo primanje nije pravo, poput prava na rad ili školovanje, nego neki oblik “državne milosti”. Diskriminacija bi bila dijeljenje otkaza, a u slučaju covid-potpora država ionako odlučuje o pravilima: koliko će ih dati i kome.

Konačni model još nije usuglašen, jedna od opcija je da se potpore daju za radnike koji su preboljeli covid-19 ili su se cijepili ili se, možda, iz nekog medicinskog razloga ne mogu cijepiti, dok bi za druge u postotku stizali manji iznosi. Dakle, na tragu onog o čemu je već govorio ministar rada Josip Aladrović i što se neslužbeno moglo čuti iz vlade. 

I dok država raspolaže relativno jasnim mehanizmima financijske ucjene privatnika, s javnim su sektorom stvari kompleksnije. Točnije, još se traži način kako faktički, ali ne i formalno, uvesti obavezno cijepljenje za sve koji rade sa strankama, u zdravstvu, školstvu, a da ono, formalno, ne bude obavezno…

Liječniku ili profesoru teško je dati otkaz, no traži se model kako ga, u slučaju kad ne želi cjepivo, primorati barem na redovita testiranja na covid. Drugim riječima, razmatra se uvođenje nekog oblika zdravstvenog uvjeta za obavljanje posla u javnom sektoru, kao što zaposleni u restoranima moraju imati takozvanu sanitarnu knjižicu. 

Kako je Index već pisao, vladina radna verzija pritiska na zaposlene u javnom sektoru da se cijepe je uvođenje testiranja svakih 48 sati za one koji nisu cijepljeni ili u posljednjih šest mjeseci nisu preboljeli koronavirus. Kako nam je prošlog tjedna potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, prvo će se novim režimom ići prema onim djelatnostima koje karakterizira svakodnevni kontakt s većim brojem ljudi, poput nastavnika, odgajateljica, zaposlenih u javnom prijevozu, na šalterima…

Više pročitaje ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA