30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaSportEUROPSKO PRVENSTVO U JUDU Iva Oberan izgubila od Zachove

EUROPSKO PRVENSTVO U JUDU Iva Oberan izgubila od Zachove

Nakon odličnog otvaranja Europskog prvenstva za judašice i judaše u petak, kada je Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) donijela brončanu medalju, subota je donijela potpuno drugačiji rasplet dana.

Judo je sport u kojem top 50 judoka mogu pobijediti i one najbolje. Pokazalo se to nažalost i u subotu na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, kada je aktualnu svjetsku prvakinju, vodeću na svjetskoj ranking ljestvici, Barbaru Matić, svladala Šveđanka Eriksson, 43. na svjetskoj ljestvici kategorije do 70 kilograma.

Tri minute i 58 sekundi je Barbara kontrolirala borbu, natjerala Šveđanku na dvije kazne i htjela pokazati da bacanjem može proći dalje. Dogodilo se ono što je Eriksson jedino mogla i u čemu je najbolja – kontra. Za slavljenički wazari. Dok je naša najbolja judašica razmišljala o pogrešci.

– Umjesto da sam se smirila i stala, kako je i trener Vladimir rekao, išla sam u napad. Šveđanka me samo čekala na kontru. Imala je dvije kazne i trebala sam ići na treću jer nije imala nikakav napad do posljednje sekunde kad me bacila – objektivno je sagledala Matić.

Izbornik Vladimir Preradović je dao svoj pogled:

– Barbara je najbolja na svijetu, to je već dokazala. Ima svoj glavni način borbe, a njena snaga je što može tijekom borbe i promijeniti u alternativni ili neku treću opciju. Samo je stvar kada sluša i kada odradi dogovoreno ili ono što joj se sugerira tijekom borbe. Šveđanka ima tu kontru i umjesto da svojim ritmom nastavi kako je išla, htjela je bacanjem završiti borbu. Još malo skupljanja iskustva. Isto kao i za Ivu Oberan i Katarinu Krišto, koje su na pravom putu, ali trebaju iskustva na velikim natjecanjima.

Oberan je u kategoriji do 63 kilograma kontrolirala borbu, bila bolja, natjerala Zachovu na kaznu i bila bliže bacanju, međutim Čehinja je iskoristila priliku i wazarijem na ulasku u posljednju minutu borbe došla do odlučujuće prednosti.

Krišto je u istoj kategoriji išla na Francuskinju Deketer, koja u ovom trenutku ima više iskustva i znala je prepoznati situaciju u kojoj je ipponom riješila pitanje pobjednice na startu natjecanja.

U nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Video prijenos borbi možete gledati na live.ijf.org ili na internet stranicama Europske judo unije (www.eju.net). Kvalifikacije u nedjelju počinju u 9 sati, dok je finalni blok u 15 sati.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA