30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleEuropski tjedan robotike - Dubrovnik je i ove godine najaktivniji grad u...

Europski tjedan robotike – Dubrovnik je i ove godine najaktivniji grad u Hrvatskoj

U srijedu su započeli peti Robo.DU Day(s)-i, koji se održavaju u Centru za mlade Dubrovnik kao dio Europskog tjedna robotike. Dubrovnik je i ove godine najaktivniji grad u Hrvatskoj s događanjima u Europskom tjednu robotike.

Prvog dana su se u jutarnjim terminima održale dvije radionice crtanja 3D olovkama, a u popodnevnim terminima dvije radionice mBot robotike. Sve radionice prvog dana su se popunile brzo nakon otvaranja prijava. velika zainteresiranost je i za radionice preostalih dana koje su popunjene ili ima još par slobodnih mjesta. Radionice crtanja 3D olovkama su održali Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, a radionice mBot robotike navedene organizacija u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.

Danas nas očekuju dvije LEGO radionice “obnovljivi izvori energije” i tri radionice robotike i programiranja bez ekrana. Petak je rezerviran za dronove i radionicu Computer Vision. U subotu nas u jutarnjim terminima očekuju radionica Internet of Things i radionice lemljenja, dok će se u subotu popodne održati po dvije radionice izrade holograma i crtanja 3D olovkama. Bioelektronička akademija koja se kontinuirano održava subotom i nedjeljom za dvije grupe polaznika, koju organizira UR Institut je također priključena manifestaciji Robo.DU Day(s).

Robo.DU Day(s) 2020 organiziraju Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji sa svojim članicama, Hrvatskim robotičkim savezom, Centrom za mlade Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku.
Europski tjedan robotike (ERW2020) se već desetu godinu obilježava u cijeloj Europi. Ove godine se obilježava od 19 do 29 listopada. U Hrvatskoj proteklih izdanja na Europski tjedan robotike je bilo prijavljivano do 10 događaja godišnje.

Središnji događaj Europskog tjedna robotike ove godine se održava u online formi u Sarajevu 23 i 24 studenog. Na njemu će nacionalni koordinator za Hrvatsku Tomo Sjekavica održati predavanje Robotika i programiranje bez ekrana, te će sudjelovati u panel diskusiji Robotika i edukacija.

Trenutno ove godine službeno je prijavljeno oko 70 događaja u više hrvatskih gradova, a u cijeloj Europi preko 200 događaja. Neki od događaja su se već održale kao predaktivnosti i najava samog Europskog tjedna robotike.

Tradicionalno kao i prošlih godina najveći broj događanja se odvija u Dubrovniku. Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji sa svojim članicama, Hrvatskim robotičkim savezom, Centrom za mlade Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku održavaju manifestaciju Robo.DU Day(s) na kojoj će se održati preko 20 radionica: crtanje 3D olovkama, mBot robotika, LEGO “Obnovljivi izvori energije”, robotika i programiranje bez ekrana, dronovi, Computer Vision, Internet of Things, lemljenje, izrada holograma i bioelektronička akademija. Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku će održati u četvrtak dane otvorenih vrata laboratorija za studente. U srijedu u Centru za mlade Dubrovnik će biti otvorena izložba Rukama složeno u sklopu Foruma mladih Grada Dubrovnika, na kojima će biti izloženi roboti i ostala kolekcija koju su djeca izradila na LEGO igraonicama.

U Splitu Zajednica tehničke kulture grada Splita organizira svake subote radionice robotike za učenike osnovnih škola. U Osnovnoj školi Jelkovec u Sesvetama će se 26. studenog održati radionica 3D modeliranja i ispisa, a 30 studenog radionica “Aktivni uz Micro:bit”. Osnovna škola Ivan Cankara u Zagrebu održava 27. studenog dvije radionice: 3D modeliranje u robotici i Mjerenje temperature micro:bitom. U Belom manastiru se u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir održavaju radionice mBot programiranja u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Belog Manastira u petak 20. studenog, a 27. studenog u organizaciji Udruga inovatora Baranje i Micro:bit radionica.

Proteklih tjedana su održane brojne radionice u Dubrovniku, Rovinju, Velikoj Gorici i Zagrebu kao pripremne aktivnosti za Europski tjedan robotike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA