34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEUROPSKI DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA Ako ste žrtva ili svjedok podršku i...

EUROPSKI DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA Ako ste žrtva ili svjedok podršku i potporu možete potražiti u DEŠI

Ove srijede, 22. veljače, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. 

DEŠA Dubrovnik je dio sustava pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela koji je uspostavljen u Republici Hrvatskoj kroz Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela. Mrežu čini 11 organizacija civilnog društva, koje pružaju besplatnu pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj. Cjelokupni program je omogućen zahvaljujući podršci Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

Žrtve nasilja često nemaju obiteljsku podršku i zato odgađaju prijavu

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas – međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava 2012/29/EU koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.

U razdoblju od 01.01.2018. do 31.12.2022. godine u sklopu Mreže na nivou Hrvatske pruženo je 28 160 različite usluge za 28 106 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M). U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

DEŠA – Dubrovnik je u razdoblju od kraja 2016. godine pa do kraja 2022. godine pružila 2047 usluge za  248 korisnika/ce. I u periodu pred nama DEŠA će sa partnerima raditi na pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

“Obratite nam se s punim povjerenjem na telefonski broj 020 311 625 svaki radni dan od 8 do 16 sati, pismenim putem na e -mail info@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u prostorije DEŠE u Lazaretima, Frana Supila 8, Dubrovnik”, poručili su DEŠE.

Više informacija o radu Mreže i uslugama koje su dostupne objavljeno je na službenoj  stranicu Mreže, https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA