30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEnergetski obnovljena Policijska postaja Ploče

Energetski obnovljena Policijska postaja Ploče

Projekt energetske obnove zgrade Policijske postaje Ploče, izgrađene 1981., koji je sufinancirala EU iz Fonda za regionalni razvoj je završen.

U prosincu 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Ploče dok su radovi započeli 28.10.2019. te su uspješno okončani primopredajom 30.09.2020.

“Projekt je realiziran uz stručnu podršku Uprave za materijalno financijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za investicije i nekretnine, a posebno bi istaknuli stručni doprinos kolegice Lade Mitrić, diplomirane inženjerke građevinarstva”, kazao je na predstavljanju Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske.  

Načelnica Službe pravnih, financijskih i tehničkih poslova Maja Restović, naglasila je da je ukupna vrijednost izvedenih radova na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Ploče 6.015.494,29 kn s PDV-om, a od čega je iznos bespovratnih sredstava  1.705.690,55 kn s PDV-om.

Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije energetske obnove. Tako je u sklopu projekta obnovljena termoizolacija i hidroizolacija ravne krovne ploče, toplinska izolacija fasade te zamjena aluminijskih brisoleja na vanjskoj fasadi, zamjena prozora i vrata, obnova vanjske ovojnice stubišta, rekonstrukcija čelične nosive konstrukcije stubišta, izvedba sustava grijanja i hlađenja ugradnjom dizalice topline i ventilatorskih kolektora te zamjena postojeće unutarnje rasvjete.

Navedenim radovima postignuto je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 82,27 %, smanjenje potrošnje energije za grijanje zgrade za 74,73 % te smanjenje emisije CO2 za 70,30%.

Tako je Policijska postaja Ploče prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred C dok je nakon realizacije projekta svrstana u energetski razred A+ (slovo A,A+  označavaju zgrade veoma niske potrošnje energije-visoko kvalitetni objekti).

Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka BOROVAC d.o.o. Metković, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radove provodila tvrtka IMA-PROJEKT d.o.o. iz Splita
Realizacijom navedenog projekta, uz smanjenje potrošnje energije, svakako su postignuti kvalitetniji uvjeti rada ove Policijske postaje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA