24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaEMOTIVNA PRIMOPREDAJA POPOVIĆEVIH DJELA: „Umjetnost ne može zaustaviti rat, ali ga može...

EMOTIVNA PRIMOPREDAJA POPOVIĆEVIH DJELA: „Umjetnost ne može zaustaviti rat, ali ga može osuditi“

Hrvatski i crnogorski slikar Dimitrije Popović poklonio je Muzeju Domovinskog rata pet svojih djela inspiriranih strahotnim ratnim razaranjima Dubrovnika, povijesne jezgre 1991. godine. Za posredovanje u ovakvoj primopredaji zaslužan je Andrija Seifried koji je i dugogodišnji prijatelj sa slikarom. Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk je izuzetno sretna i ponosna, a nada se kako će i posjetitelji prepoznati važnost ove donacije.

-Izuzetno nam je drago danas predstaviti još jednu jako vrijednu donaciju jer naš fundus se temelji na donacijama, više od 80 posto građe dobili smo darovanjem, a ne otkupom. Malo se muzeja u Hrvatskoj može s tim pohvaliti – rekla je na početku ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, Varina Jurica Turk koja je dodala kako već 15 godina izlažu građu u tvrđavi Imperijal na Srđu.

Ravnateljica je kazala kako je ponosna na umjetnike koji nisu iz Grada, ali su jednako bili inspirirani ratnim razaranjima Dubrovnika.

-Povezanost umjetnika s Gradom nije stala samo s ratnim razaranjem nego se nastavila i kasnije. Ne mogu ne spomenuti dvije velike izložbe koje smo radili kolega Đuraš i ja s dubrovačkim umjetnicima braniteljima. Jednu veliku skupinu smo otvorili u Svete Klare 2007. godine, a zbog velikog interesa umjetnika ponovili smo je 2008. kada su umjetnici izložili svoja djela inspirirana žrtvom Grada, stradanjem stanovništva i njegovim braniteljima i herojskom obranom. Ta veza je od tih dana do danas neprekinuta – kazala je ravnateljica.

Darovanjem Muzeju pet svojih radova iz poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, ovaj renomirani hrvatski i crnogorski umjetnik iznova je pokazao svoju dugotrajnu i duboku povezanost s Gradom.

-Gospar Dimitrije je uspio na dokumentarnim fotografijama svojim umjetničkim intervencijama napraviti jednu neprolaznu vrijednost. Ti fotografi su sa svojim fotoaparatom kao oružjem bilježili istinu i bili su spremni dati svoj život, što se dogodilo Pavu Urbanu koji je poginuo 6. prosinca. Takvi izvorni povijesni dokazi su ostali kao svjedočanstvo, a umjetničkim intervencijama Dimitrija Popovića dobivaju još jednu novu i veliku dimenziju koju možemo osjetiti mi, ljudi iz Grada, a nadam se i posjetitelji koji dolaze u naš muzej – kazala je Jurica Turk.

Ravnateljica se zahvalila Andriji Seifriedu koji je bio glavni „pregovarač“ u primopredaji ove vrijedne donacije, a pregovori su započeli još prije četiri godine.

-Značaj ove male donacije je veliki. Ja sam s Dimitrijem prijatelj i stalno sam ga nagovarao što će mu to doma u ateljeu, neka to pokloni kako bi svi vidjeli. Sad je bila prigoda, a ja sam preemotivan i kroz ove radove proživljavam one trenutke koje sam proživio u Dubrovniku tada. Ova donacija će zasigurno predstaviti jedan poseban i umjetnički doživljaj i koja će predstaviti Dimitrija koji je srcem i dušom bio uz nas u najtežim danima – kazao je vidno emotivan Andrija Seifried.

Slikar Dimitrije Popović jako je vezan uz Dubrovnik i njegova ratna razaranja, tada, u ta doba čak je pisao i prosvjedna pisma kako bi se takve radnje zaustavile.

-Kada smo se uspinjali žičarom prema tvrđavi automatski su mi se javljale strašne slike Dubrovnika i njegova razaranja u teškim danima 1991. Kao što je ravnateljica rekla, umjetnost ne može zaustaviti rat, ali ga može osuditi. Ja sam u  tim teškim danima za Hrvatsku, u njezinom ratnom raspeću, pisao prosvjede za Vjesnik, Večernji list…Treba osuditi i dati opomenu da se takvo što više nikad ne smije dogoditi, tim prije što je agresija na Grad Dubrovnik dolazila iz Crne Gore od crnogorskih vojnih postrojbi i taj sramotni čin je sigurno jedna od najmračnijih stranica suvremene povijesti – rekao je Dimitrije Popović.  

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je u pripremi projektna dokumentacija za obnovu tvrđave Imperijal, ali kako ne može obećati da će ona biti i završena u njegovom mandatu. Obećao je kako će barem radovi započeti, a nakon otprilike godine dana što je neophodan period za pripremu projektne dokumentacije nakon čega slijedi i prijava ne europske fondove.

Za ovu prigodu, radovi namijenjeni budućem stalnom muzejskom postavu, bit će privremeno izloženi u Muzeju i dostupni posjetiteljima do 21. lipnja 2021. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA