29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiElektrocentar Petek, izabrani izvođač CGO-a Lučino razdolje pod sumnjom da je dao...

Elektrocentar Petek, izabrani izvođač CGO-a Lučino razdolje pod sumnjom da je dao mito za namještanje EU projekta

Županijski sud u Zagrebu donio je danas dvije presude kojima su dvije konzultantice proglašene krivima za nezakonito pogodovanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju. U ovoj istrazi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu optuženo je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je do sada pet osuđeno, piše Telegram.

Kako je objavljeno na stranicama EPPO-a riječ je o konzultanticama iz korupcijske afere za EU projekte u Velikoj Gorici i Novoj Gradiški. One su se danas nagodile nakon što su priznale krivnju za namještanje milijunskih natječaja za solarnu elektranu i pročistač.

Prvi projekt na kraju je dodijeljen Elektrocentru Petek, za čijeg se vlasnika Kreša Peteka sumnja, kako je naveo EPPO, da je predao mito u iznosu od 15 tisuća eura gradonačelniku Nove Gradiške kao nagradu za dodjelu projekta. Na ovaj je način Europskom kohezijskom fondu prouzročena šteta od najmanje 53 tisuće eura odnosno 398 tisuća kuna, dok je Gradu Novoj Gradiški nanesena šteta u iznosu od najmanje 32.500 eura ili 243 tisuće kuna.

Izgradnja solarne elektrane, bila je vrijedna 547 tisuća eura, odnosno 4,1 milijuna kuna, od čega je 85 posto bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Drugi projekt nije realiziran jer se u priču uključila policija i svi su uhićeni.

Telegram podsjeća da su istom optužnicom obuhvaćeni i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice, no ni on, kao ni Grgić nije priznao krivnju, iako su ih istražitelji obojicu snimili u brojnim kontaktima s Petekom.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA