33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEkološkom poljoprivredom protiv negativnih posljedica klimatskih promjena

Ekološkom poljoprivredom protiv negativnih posljedica klimatskih promjena

Razvoj nove ekološki prihvatljive poljoprivrede bila je tema radionice koja je održana u Opuzenu u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Radionica je okupila poljoprivrednike i proizvođače iz doline Neretve, pilot područja projekta GECO2 čiji cilj je borba protiv klimatskih promjena kroz uspostavu ekološke poljoprivredne prakse.

Upravo je o problemima s kojima se susreću poljoprivrednici s ovog područja, govorila zamjenica župana Žaklina Marević, spomenuvši prodor slane vode u nasade koji se pokušavaju riješiti kroz projekte koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA.

”Iznimno je bitno da se što više okrenemo ekološkoj proizvodnji, kako bismo suzbili negativne posljedice klimatskih promjena koje nam prijete. Upravo Dolina Neretve predstavlja sjedište poljoprivrede u županiji i uz turizam ima važnu gospodarsku ulogu na kojoj temeljimo naš razvoj”, istaknula je zamjenica Marević još jednom pozvavši nazočne poljoprivrednike i poduzetnike da se okrenu ekološkoj proizvodnji.

Radionicu s temama ”Ekološki sustavi i povezanost s poljoprivredom”, te ”Pametne poljoprivredne prakse, s naglaskom na ekološki uzgoj i njihova povezanost s projektnim ciljevima”’ vodila je certificirana predavačica Ana Marušić Lisac iz Poduzetničkog centra Biotechnicon d.o.o. Nazočne je upoznala s obvezama i zahtjevima, kao i europskim direktivama i odredbama čiji je cilj uspostaviti održivu konkurentnost kako bi se postigao gospodarski održiv sektor proizvodnje hrane te održivo gospodarenje prirodnim resursima EU u kojem je ekološka proizvodnja prepoznata kao ključan element.

U ovom se programskom razdoblju pridaje još veći značaj okolišu i utjecaju poljoprivrede na okoliš, a u sklopu Programa ruralnog razvoja potpora se daje ekološkim proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje kao i onima koji nastavljaju ovaj vid proizvodnje. 

U Dolini Neretve, koja ne koristi dovoljno potencijale koje ima, primjere dobre prakse predstavili su OPG Tomo Ostojić koji smokvu prerađuje prema standardima moderne poljoprivredne proizvodnje uz zadržavanje standarda najviše kvalitete, te OPG Klaudija Krstičević koja je svoje nasade mandarina još prije par godina krenula obrađivati na ekološki način pa od mandarina pravi ekološke marmelade, namaze i sokove.  Dvoje proizvođača pokazalo je pozitivne aspekte ekološke poljoprivrede koja je prvi korak ka smanjenju stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena.

Radionica iz ekološke poljoprivrede organizirana je u sklopu projekta GECO2 kojeg je okupljenima predstavio voditelj projekta Čedo Vučković.

Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje kao partner u EU projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena, a broji sedam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske. Kao lokacija za realizaciju pilot aktivnosti odabrana je dolina Neretve, a prva mjerenja CO2 iz tla predviđena su u 2020. godini. Projekt se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA