32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEdukacija trenera plivanja i volontera o radu s osobama s invaliditetom

Edukacija trenera plivanja i volontera o radu s osobama s invaliditetom

U organizaciji Dubrovačkog saveza športova u Dubrovniku je održan je okrugli stol o uključivanju osoba s invaliditetom u sport. U pitanju je završni događaj EU projekta “Edukacija trenera i volontera plivanja za rad s osobama s invaliditetom”, koji je okupio projektne partnere, predstavnike Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i udruge osoba s invaliditetom, kako bi razgovarali o važnosti uključivanja u sport.

Na okruglom stolu je bilo riječi o potrebi stvaranja inkluzivnih mogućnosti za osobe s invaliditetom za sudjelovanje u sportskim aktivnostima, kao i dobrobitima tog uključivanja, kao što su poboljšano fizičko i mentalno zdravlje, povećana socijalizacija i kvaliteta života osoba s invaliditetom. Prepreke na koje te osobe nailaze su prije svega fizičke, financijske i društvene, zbog čega je za stvaranje inkluzivnijeg okruženja iznimno važna suradnja različitih dionika, od sportskih organizacija do državnih institucija i šire zajednice.

Pored konkretnih primjera osiguravanja pristupačnih sadržaja i opreme za osobe s invaliditetom u plivanju te potrebe za prilagođenim bazenima, rampama i drugim karakteristikama pristupačnosti sportskim objektima, sudionici okruglog stola pozvali su na pojačano širenje svijesti i potporu uključivanja osoba s invaliditetom u sport i plivanje na svim razinama, od masovnih do individualnih natjecateljskih sportova. Tako je i rasprava zaključena obvezom svih sudionika da zajedno rade na stvaranju takvog inkluzivnijeg okruženja za osobe s invaliditetom.

Jedan od partnera projekta “Športno društvo Plavalček“ iz Slovenije, podijelio je svoje iskustvo i predstavio djelovanje svog kluba kao primjer dobre prakse rada s osobama s invaliditetom.

Idući dan, 17. travnja, Dubrovački savez športova bio je domaćin neformalnog natjecanja u plivanju i sportovima na vodi za osobe s invaliditetom. Organiziran u suradnji sa Športnim društvom Plavalček i Udrugom Vere Montis, ovaj je događaj na Gradskom bazenu u Dubrovniku okupio sudionike iz Slovenije i Hrvatske koji su pokazali svoje vještine i sposobnosti u poticajnom i uključivom okruženju. Sudionici svih dobnih skupina i sposobnosti, uključujući one s oštećenjima sluha, pokretljivosti i intelektualnim poteškoćama, pokazali su svoju odlučnost i sportski duh u slobodnom, leđnom, prsnom i štafetnom plivanja te različitim sportovima na vodi, sve to u iznimno prijateljskoj i uzbudljivoj atmosferi.

“Oduševljeni smo što smo imali priliku organizirati ovo neformalno natjecanje za osobe s invaliditetom u Dubrovniku. Bilo je vrlo inspirativno vidjeti sudionike kako daju sve od sebe i iskazuju strast prema sportu. To je još jedan dodatan poticaj za sve nas da i dalje ustrajemo u promicanju inkluzivnosti i pristupačnosti u sportu, a upravo ovakvi događaji i rasprave kakve smo vodili u sklopu ovog projekta korak su bliže postizanju tog cilja,” izjavio je Alen Bošković iz Dubrovačkog saveza športova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA