18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaCrna kronikaDvojica "poduzetnika" osumnjičeni za više kaznenih djela, kojima su oštetili državni i...

Dvojica “poduzetnika” osumnjičeni za više kaznenih djela, kojima su oštetili državni i gradski proračun te radnike

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred nadležnim sudom optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1984. i 1980.) zbog počinjenih kaznenih djela: zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, neisplate plaća, povrede prava iz socijalnog osiguranja i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

-Okrivljenike se tereti da nisu u poslovanju jednog trovačkog društva, u kojem su faktički odgovorne osobe, prikazali u poslovnim knjigama trgovačkog društva cjelokupni promet i prihod iz prodaja turističkih usluga tijekom 2017. i 2018. godine na širem području grada Dubrovnika, kao i da su od tako neiskazanog prihoda (2.240.665,75 kuna) tijekom dviju turističkih sezona, iznos od 1.792.532,60 kuna neosnovano zadržali za sebe, a iznos od 448.133,15 kuna su isplatili zaposlenicima kao proviziju za prodane usluge. 

Okrivljenicima se stavlja na teret da je iz tako neprikazanog prometa i prihoda od prodanih turističkih usluga te isplata provizija u gotovini bez evidentiranja kao dio primanja zaposlenika; što sve nisu sadržavale ni prijave nadležnom poreznom tijelu; ostao neobračunat i neplaćen porez na dodanu vrijednost na prodane usluge, porez na dobit te porez na dohodak i prirez u ukupnom iznosu od 791.593,37 kuna, na štetu državnog proračuna i proračuna jedinice lokalne samouprave. 

Na teret im se stavlja i da su neprijavljivanjem u gotovom novcu isplaćenih provizija, u postotku od dvadeset posto cijene prodane usluge, kao primanja za ukupno dvadeset i troje zaposlenika trgovačkog društva, ostali neobračunati i neplaćeni doprinosi za 2017. i 2018. godinu, ukupni iznos od 343.129,36 kuna za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te za zapošljavanje i za slučaj ozljeda.

Prvookrivljeniku (1984.) se stavlja na teret nepravovremeno prijavljivanje zaposlenika nadležnom zavodu za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kako je to zakonom propisano, zbog čega zaposlenici, tijekom rada u kojem nisu bili prijavljeni, nisu imali status osiguranika i druga prava obvezno osiguranih osoba iz socijalnog i mirovinskog osiguranja, kao i da je time što nije unio sve navedene podatke o prometu i prihodima trgovačkog društva u poslovne knjige, a koje je po zakonu obvezan voditi, vodio na način da je bila otežana preglednost poslovanja.

Obojica okrivljenika se u ovom postupku brane sa slobode, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA