11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiĐuro Sessa otkrio kako će glasovati birači u samoizolaciji

Đuro Sessa otkrio kako će glasovati birači u samoizolaciji

Na izbore izlazimo u srpnju, no s obzirom na pandemiju Covida-19 mnogo je otvorenih pitanja. Priču je dodatno zakomplicirala izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da bi osobe u samoizolaciji mogle izaći na izbore. O svim dvojbama Jutarnji list razgovarao je s predsjednikom Vrhovnog suda i predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Đurom Sessom.

Tko preuzima odgovornost ako birači u samoizolaciji prošire zarazu?

– DIP je odgovoran za organizaciju izbora jer mu je to zakonska dužnost. Kad govorimo o biračima u samoizolaciji, vjerujem da će do izbora situacija biti nešto bolja, da će broj osoba u samoizolaciji biti manji. Zakon propisuje kako se postupa kada netko ne može doći na biračko mjesto. Tada se dolazi na adresu te osobe, ako je to moguće. Vjerujem da osobe koje budu u samoizolaciji, a žele ostvariti svoje biračko pravo, neće to pravo ostvariti na biračkom mjestu, nego će glasati kao i svi drugi koji ne mogu na birališta. Doći će im dva člana biračkog odbora u stan, a procedurama će se propisati kako će se zaštititi ti članovi biračkog odbora od eventualne zaraze.

Inače, ako se uzme u obzir da na izbore izlazi oko dva milijuna birača, sadašnji broj od 15 tisuća osoba u samoizolaciji predstavlja 0,5 posto biračkog tijela.

esu li izbori legalni ako ne mogu glasati svi koji žele?

– Osnovno je načelo izbora da se glasa na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta. Sve ostalo što zakon propisuje su iznimke kao što je da se glasa izvan mjesta prebivališta, u inozemstvu, na brodovima, u Oružanim snagama, u domovima za umirovljenike. Te je iznimke zakonodavac propisao da bi se omogućilo svima ostvarenje biračkog prava. Široka je lepeza mogućnosti za ostvarivanje biračkog prava i DIP kao centralno izborno tijelo će u suradnji s nižim izbornim tijelima osigurati da se to pravo u racionalnoj mjeri može ostvariti. Ne vidim tu neki poseban problem u odnosu na dosadašnje izbore. Izazov vidim u samodisciplini birača i članova biračkih odbora da se na biračkim mjestima osigura zaštita svih i spriječi širenje zaraze. Sve će to iziskivati dodatne troškove, ali je izvedivo.

Što ako zbog epidemioloških mjera ne budu svi mogli glasati do 19 sati?

– Svima koji su čekali u redu, bez obzira na to jesu li u prostoriji u kojoj se glasa, ili su izvan nje, omogućit će se glasanje.

Kako će se provjeravati identitet birača pod maskom?

– Maske nisu obavezne, nego su preporuka. Prije svega ćemo morati voditi računa o tome da se poduzmu sve mjere za zaštitu članova biračkih odbora koji će morati imati maske, rukavice, dezinficijense… Dođe li birač s maskom, morat će je maknuti na nekoliko trenutaka radi provjere identiteta. To je nužno jer se glasa osobno.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA