31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Dubrovnik – naš grad: Gruž ćemo pretvoriti u pješačku zonu i zabavni...

Dubrovnik – naš grad: Gruž ćemo pretvoriti u pješačku zonu i zabavni i kreativni centar Dubrovnika

Pretvaranje gruške obale u pješačku zonu i moderan kreativni centar Dubrovnika bit će fokus platforme Dubrovnik – naš grad u narednom mandatu – poručili su iz te platforme na današnjoj konferenciji za medije koju su kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić te kandidatkinja za njegovu zamjenicu Nataša Gabričević i kandidat s liste Mario Tevšić održali u Parku Luja Šoletića.

“Rijetko se tko danas sjeća kako je ovaj prostor izgledao prije petnaestak godina. Ovo je bilo ruglo usred grada. Osim uređenja gruškog parka, koji je danas možda i najuređeniji u našem gradu, bitna je bila i promjena smjera prometa oko njega, koje se kao i gužvi iz tog vremena  također možda nitko ne sjeća, ali to je nešto što je promijenilo Gruž“ – rekao je kandidat Mario Tevšić, dodavši kako ga je u ekonomskom i društvenom smislu promijenio i razvoj privatnog smještaja te je nakon toga tu nastao niz odličnih restorana, kafića, objekata, a Gruž je danas na višestruko višoj razini nego što je bio prije 2009. godine. 

„Ono što se u Gružu također sad događa i ono što je možda najljepša priča grada je ona aktivnost mladih kreativnih industrija u TUP-u, gdje je nastao jedna privatni muzej, ali nastaje prostor slobodne umjetnosti najbolje dubrovačke glazbe, a sve to nastaje u sklopu jednog kreativnog mladog Dubrovnika, koje je novu snagu našao u TUPU-u  i to je nešto što maksimalno podupiremo i što cijelom Dubrovniku daje jedan novi, sadržajniji oblik. Pomaganje njima i gradnja takvog Gruža i atmosfere u Gružu jest nešto što ćemo raditi na način da ćemo svakog petka zatvarati ovaj unutarnji dio parka za promet, stvarat ćemo programe na placi i prostoru iza nje, a placa će dobiti novi izgled i ugostiteljski sadržaj. To, spojeno s novim sadržajem u TUP-u, učinit će na jedan, moderan, kreativan način Gruž – centrom modernog i urbanog Dubrovnika„ – rekao je Tevšić, dok se Andro Vlahušić nadovezao kako Vlahušić najavivši da Gruške večeri počinju već u drugom tjednu lipnja, „15 dana nakon što preuzmu Grad Dubrovnik“ te najavio kako će te redovne večeri trajati od 15. lipnja do 15. rujna.

Vlahušić je najavio i promjene na Nuncijati te javno uputio zamolbu svom prvom susjedu i prijatelju iz Hrvatskih cesta da odmah u lipnju sjednu i da odrede rok do kada će se cesta koja je isprojektirana od mosta do Ilijine glavice napraviti.

„Ako ništa, poduzet ću jedan poluradikalan korak – zamolit ću premijera da nam dopusti da Grad o svome trošku iskopa pothodnik, sukladno projektu i dokumentaciji, na mjestu gdje bi ionako trebao biti i da djeca s Nuncijate mogu sigurno prolaziti“  istaknuo je Vlahušić, dok je za donji dio Gruža najavio njegovo pretvaranje u pješačku zonu.

„U GUP-u Grada Dubrovnika postoji mogućnost da Gruž u cijelosti postane pješačka zona – da se ovim dijelom ide kroz povijesne vrtove, a za što smo dobili suglasnost UNESCO-a i Ministarstva kulture. Ali možda je najbolja ona prva ideja, a koju je još 2007. godine predložio studio 3LHD i Marko Dabrović, kojom bi se uz grušku obalu napravio položeni tunel koji bi ‘zaronio’ kod Atlant centra, a izašlo bi se iz njega kod hotela Park. Time bi ova naša priča bila šira za još 10 do 12 metara, a svojom površinom bi bila veća i od splitske rive“ – rekao je kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik – naš grad, naglasivši kako su te ideje dio njihovog programa, kao i kupovina stare zgrade HEP-a, čijim bi spajanje s gradskim zemljištem gdje je napravljen parking iza nje napravili novu garažu s 200 parkirnih mjesta.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Nataša Gabričević kratko je istaknula kako je upravo gruški park primjer kako bi trebale izgledati zelene oaze po našem gradu, ali i primjer što se napravilo u njihovom mandatu.

„Ovo je bilo zaista jedno prekrasno područje je tada bilo, a danas je malo zapušteno. Usudim se reći da sadašnja gradska uprava nije niti obojala klupe po parku. U blizini se nalazi tržnica koja još nije dovršena. Zašto nije dovršena još nismo dobili odgovor“ -istaknula . Projekt je bio spreman za realizaciju još 2017. godine, i danas umjesto da imamo spoj ovog parka i zelene oaze iza tržnice u Gružu, imamo stanje kakvo smo ostavili, samo nešto gore zbog proteka godina“ – rekla je Gabričević te istaknula kako je taj projekt bio spreman za realizaciju još 2017. godine, ali umjesto spoja parka i zelene oaze iza tržnice danas je tu stanje kakvo su ostavili, „samo nešto gore zbog proteka godina“.

.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA