31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaDubrovnik - naš grad: Dužničko ropstvo bit će jedino po čemu ćemo...

Dubrovnik – naš grad: Dužničko ropstvo bit će jedino po čemu ćemo pamtiti Mata Frankovića

Prihodi poslovanja Grada Dubrovnika prošle godine bili su upola manji nego 2019. godine, a gradonačelnik Franković i HDZ doveli su nas na prag dužničkog ropstva, tvrdi platforma Dubrovnik – naš grad. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Naime, nakon što je na web stranicama Grada objavljen Godišnji financijski izvještaj Grada Dubrovnika za 2020. godinu postavlja se pitanje kolika je stvarna zaduženost Grada?

Iz navedenog izvješća vidljivo je da su prihodi poslovanja u protekloj godini iznosili 295 milijuna kuna te da su bili manji za 48,7 % u odnosu na prethodnu godinu. A u priloženome izvješću o primljenim kreditima nalazi se tekst:

U 2020. godini grad se zadužio kod Zagrebačke banke za dugoročni kredit za ulaganje u infrastrukturne projekte. Grad Dubrovnik je u 2020. godini također podigao dva kratkoročna kredita od Državnog proračuna zbog odgode plaćanja poreza na dohodak koji je Vlada omogućila poduzetnicima i drugima na ime povrata poreza na dohodak. Također je krajem godine realiziran dugoročni kredit Ministarstva financija uslijed pada prihoda u ukupnom iznosu propisanom Uredbom.

Koliko je proziran pokušaj prikrivanja podataka o zaduženju Grada govori činjenica da uvidom u naputak Ministarstva financija o isplati sredstava beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave uslijed pada prihoda, dolazimo do podatka da je za Grad Dubrovnik naveden iznos od nevjerojatnih 38,6 milijuna kuna. Usporedbe radi, samo ovaj jedan način zaduženja je po iznosu veći nego za Zagreb i čak dva i pol puta veći nego za Split.

Pa je pravo pitanje – koliko iznose ukupne obveze po kreditima i danim jamstvima, u ukupnom iznosu i koliko iznose kao postotak od prihoda poslovanja, umanjenoga za zakonske odredbe? Posebno pitanje je i kako izgleda otplatni plan svih kreditnih obaveza za razdoblje od naredne četiri godine, a nismo saznali niti koliki je iznos iskorištenog tekućeg minusa kod poslovne banke.

Vijećnici HNS-a na nekoliko prethodnih sjednica Gradskog vijeća postavljali su upite na temu zaduženja Grada, na koje nisu dobili odgovor od gradonačelnika. Pitanja na ove teme smo danas uputili gradskim službama, ali i osobno gradonačelniku Frankoviću, a o zaprimljenim odgovorima ćemo obavijestiti javnost. Znakovito je da gradska uprava koja se toliko poziva na transparentnost, a što je ovih dana očito u modi, u svom izvješću nije objavila koliko se Grad Dubrovnik zadužio u 2020 godini, s kojim iznosima i pod kojim uvjetima.

A građani Dubrovnika imaju pravo znati koliko je kredita i pod kojim uvjetima izdano za vrijeme ovog mandata, imaju pravo znati da li smo dovedeni u dužničko ropstvo, zaključuje se u priopćenju političke platforme Dubrovnik – naš grad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA