28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDubrovački simfoničari i Goran Filipec oduševili brojnu publiku ispred Katedrale

Dubrovački simfoničari i Goran Filipec oduševili brojnu publiku ispred Katedrale

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem brazilskog dirigenta Eduarda Straussera i virtuozni pijanist Goran Filipec održali su, pod pokroviteljstvom Kraša, veličanstven koncert sinoć, 18. kolovoza te briljantnom izvedbom djela Franza Liszta i Roberta Schumanna zadivili mnogobrojnu festivalsku publiku ispred Katedrale.

I sinoćnjim koncertom, kojeg nije omeo ni snažan vjetar koji je nosio note, Dubrovački simfonijski orkestar, jedna od ključnih sastavnica glazbenog dijela programa Igara, potvrdio je visoku kvalitetu izvedbe podijelivši suvereno pozornicu s iznimnim Goranom Filipecom. Pijanist poznat po visoko virtuoznim interpretacijama Liszta, sinoć je zadivio tehnički savršenom izvedbom, rafiniranim stilom te nadasve majstorskim, ali i razigranim muziciranjem.

Sa Simfoničarima i Filipecom sjajnu kemiju i zavidnu energiju imao je karizmatični i već iznimno uspješan mladi dirigent porijeklom iz Brazila Eduardo Strausser, čija je živahna i moćna scenska prisutnost osvojila festivalsku publiku. Dugotrajnim pljeskom popraćena je svaka skladba, prvo Lisztov Totentanz, tehnički zahtjevno djelo efektnog monumentalnog zvuka u kojem se kao tema provlači prepoznatljiva gregorijanska sekvenca Dies Irae i u kojem vrtoglavi klavirski pasaži žustro kontrapunktiraju snažnom orkestru punog zvuka.

Nakon Schumannove Simfonije u C-duru, skladane nakon teškog razdoblja skladateljeva života kada je trpio psihički i fizički, a koja živo svjedoči njegovu borbenost i prkos hirovitim, ponekad buntovno osornim raspoloženjima u igri „svjetla i sjene“ kako to sam opisuje, uslijedilo je za kraj još jedno Lisztovo djelo za orkestar i glasovir – Španjolska rapsodija u aranžmanu velikog promicatelja glazbe ovog mađarskog glazbenog velikana, Feruccija Busonija. Polazište je ove skladbe tradicijska španjolska melodija i aragonski ples jota te je tehnički dosta zahtjevna, s čime su se ovi glazbenici sinoć uspješno nosili, kao i s vremenskim uvjetima koji im nisu išli na ruku. Na kraju je programa sjajne glazbenike publika na nogama ispratila i nagradila dugotrajnim pljeskom.

Idući koncert na glazbenom programu 72. Igara održat će se već večeras, 19. kolovoza u 21:30 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga gdje će nastupiti jedinstveni komorni sastav Harlequin Art Collective s ciklusom pjesama Oliviera Messiaena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA