DUBROVAČKI INVESTITOR: Konjuh je upozoren da nema sve potrebne “papire”, ali je ipak počeo s gradnjom na Montovjerni

Investitor Marijan Konjuh je započeo s izgradnjom poslovno -stambene zgrade na Montovjerni, iako je bio upozoren kako mu dokumentacija potrebna za prijavu legalnog početka građenja nije kompletna.

Na taj je način izignorirao dio Zakona o gradnji prema kojemu se s početkom građenja ne smije početi prije negoli je građevinska čestica upisana u katastarsku knjigu, bez obzira na to što ima izvršnu građevinsku dozvolu. A, novoformirane čestice na kojoj je Konjuh započeo građenje u katastru nema, no to ga nije spriječilo da bageri krenu s rušenjem stabala i poravnavanjem terena na kojemu će niknut još jedna nemala zgrada.

Investitoru smo poslali upit kako je mogao započeti s gradnjom prije negoli je pribavio svu dokumentaciju, zašto nije ispoštovao Zakon o gradnji u tom dijelu i znači li to da je zbog tog svjesno napravljenog propusta, spreman platiti propisane, poprilično visoke iznose kazne koja se kreće od 100 000 do 150 000 kuna, te da riskira sa zatvaranjem gradilišta. Investitor i vlasnik tvrtke PRIMORJE GRADNJA odgovorio je na upit, zaobilazeći pravi odgovor:

Kao investitor stambeno poslovne zgrade na Montovjerni PRIMORJE GRADNJA doo je sukladno zakonu, na osnovu konačne građevinske dozvole obavijestilo sva potrebna javno pravna tijela o početku radova. Za ostale upite molimo da se obratite javno pravnim tijelima grada Dubrovnika i Republike Hrvatske.

To smo i učinili. Poslali smo upit Građevinskoj inspekciji, ali odgovor do zaključenja teksta nismo dobili. Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga. No ovakvo ponašanje investitora koji započinje s radovima iako zna da krši zakon, može samo još jedanput skrenuti pažnju na zapravo skandaloznu činjenicu da u Dubrovniku nema građevinskih inspektora već da se na njihov dolazak u Grad i izlazak na teren čeka danima, budući stižu iz Splita, Zadra ili nekog drugog grada.

Investitor je zbog nepoštivanja Zakona o gradnji prijavljen Građevinskoj i ostalim inspekcijama, uz obrazloženje kako čest.zem.596/2 K.O. Gruž (stara izmjera), odnosno kat.čest.zem. 2007/2 K.O. Dubrovnik (nova izmjera), nije upisana u katastar.

Po Zakonu o gradnji, Članku 106. stavku 3, naime, građenju građevine za koju je lokacijskom ili građevinskom dozvolom određeno formiranje građevne čestice može se pristupiti pod uvjetom iz stavka 1., odnosno 2. ovog članka, a to je upis formirane građevne čestice u katastru. U prijavi za početak građenja “Primorje gradnja” je, između ostalih dokumenata, trebala dostaviti i potvrdu o formiranju građevinske čestice, što nije učinila jednostavno stoga jer nije proveden Prijavni list u Uredu za katastar Dubrovnik i time nije formirana nova građevinska čestica.

Početak gradnje prijavljen je, između ostalih i Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika, no ono nema nikakvu zakonsku obvezu o tome donositi ikakvo rješenje ili zabranu početka građenja i kada se uoči da dokumentacija nije potpuna. Obveza ovog Upravnog odjela je poslati obavijest o početku građenja na propisane adrese, s napomenom da dokumentacija nije potpuna. To je i učinjeno, a u ovom konkretnom slučaju je upozoren i investitor kako mu u prijavi za početak građenja nedostaje dokaz da je u katastru formirana građevinska čestica na kojoj se gradi.

No investitor očito nije smatrao to otegotnom ili problematičnom situacijom da ne bi započeo s gradnjom. Sad je red da institucije odrade svoj posao – sve je češća uzrečica koja se može primjeniti i u ovom slučaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.