28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački građevinari traže da im se u sezoni dopuste radovi na konstrukciji

Dubrovački građevinari traže da im se u sezoni dopuste radovi na konstrukciji

Nakon održane sjednice Strukovne grupe graditeljstva ŽK Dubrovnik, 16. veljače, građevinari poručuju da njihova djelatnost, u ovoj „korona krizi“, radi više nego druge djelatnosti, ali i da građevinarstvo nije pošteđeno otežanog poslovanja. Prema podatcima iz Porezne uprave prošle godine su realizirali svega 65% broja izdanih računa u odnosu na 2019., a vrijednost fiskaliziranih računa sektora građevine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila je nepunih 26 milijuna kuna, dok je godinu ranije iznosila 51,3 milijuna kuna.

“Većina radova koji su u tijeku odnose se na projekte ugovorene iz vremena prije krize. Nedostatak prihoda u turizmu odrazit će se na ovu djelatnost tek naknadno, kad se druge djelatnosti već počnu oporavljati.

„Drago nam je kad vidimo da država nadoknađuje troškove naših kolega poduzetnika u djelatnostima koje imaju zabranu rada, ali malo je poznato da naša djelatnost svake godine tijekom turističke sezone ima zabranu izvođenja određenih građevinskih radova i to od 90 – 120 dana, ovisno o kojem gradu ili općini je riječ.

U ovim kriznim vremenima najbolje se vidi što znači nemogućnost rada tijekom nekoliko mjeseci, a pri tome svi troškovi i dalje stižu na naplatu, radnici primaju pune plaće. Prošle godine na proljeće, kad je bio prvi „lock down“, kad su tvornice građevinskog materijala prijetile zatvaranjem, iz opreza da ne ostanu bez materijala za rad građevinari su morali kupovati ogromne količine, skladištiti ih, kako ne bi ugrozili već ugovorene i započete projekte. Kad k tome dodamo kupovinu maski i sredstava za dezinfekciju u vrijeme kad ih nije bilo dovoljno na tržištu, pa prijevoz radnika uz epidemiološke mjere, može se zaključiti da su to sve bili dodatni troškovi koji su ugrozili likvidnost ove djelatnosti.

Građevinari smatraju da je dobro i potrebno da u ovo krizno vrijeme radi i puni proračun tko god može, a s obzirom na karakter njihova posla, gdje su radnici većinom na otvorenom, oni definitivno mogu raditi, pa i u sezoni.  Građevinari apeliraju da se, kao što je bio slučaj u sezoni 2020., odluka izmijeni te da se zadrži zabrana izvođenja radova iskopa ali da se dozvole radovi na konstrukciji. Također smatraju da je, u najvećem broju slučajeva, moguć suživot turizma i građevinskih radova. Država trenutno nadoknađuje štetu svima kojima je zabranjen rad. Da li je spremna jednako tretirati i građevinare?”, stoji u priopćenju Strukovne grupe graditeljstva.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA