33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDubrovačka premijera dokumentarnog filma o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj...

Dubrovačka premijera dokumentarnog filma o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj u kinu Jadran

U organizaciji Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva dubrovačko neretvanske županije  u petak 7. srpnja u kinu Jadran s početkom u 21 sat održat će se promocija filma ‚‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske renomiranog crnogorskog autora filmova i skladatelja Miodraga Bola Boškovića.

Ovo Boškovićevo filmsko ostvarenje je krajnje autentična priča o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj. Najvećim dijelom je bazirana je na sjećanjima Marie Gabriele njene unuke, kćerke zadnjeg talijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel.

Pored mnogo autentičnih fotografija iz obiteljskog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za čije je emitiranje dala suglasnost, Maria Gabriela kroz vlastitu životnu priču, prenosi gledalištu atmosferu vremena koje je provela sa svojom bakom, “talijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici.

Brojne povijesne činjenice, mnogi opisi izgleda kraljice  Jelene i njenih karakternih osobina, prepričavanja interesantnih detalja određenih događaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja same akterke, kroz Boškovićev dokumentarac oslikavaju neznane i do danas skrivene detalje o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici.

Film je realizirala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevoditelj prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja Branko Gazdić, a muziku, scenarij i režiju potpisuje autor Miodrag Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadesetominutne kompozicije “Jelena Savojska”. Trajanje filma je 50 minuta.

Društvo crnogorsko hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije  sa sjedištem u Dubrovniku na čiju inicijativu je i došlo do premijere filma, osnovao je Savez Crnogoraca Hrvatske u proljeće 2010. Prvi predsjednik, jedan od osnivača, a kasnije i počasni predsjednik, bio je nedavno preminuli gospodin Ratko Jovović profesor u mirovini. Na čelu ovog društva danas je Slobodan Backović. Jedno od osnovnih pravaca djelovanja društva je i međunarodna razmjena kulturnih projekata, programa i manifestacija radi prezentacije kulture, povijesti i prirodnih ljepota dvaju susjednih i prijateljskih naroda Hrvatske i Crne Gore.

-Maria Gabriela je kao svjedok dešavanja, postala čuvar nezaborava čija kazivanja iz surove realnosti događaja kuće Savoja lagano prelaze u bajke i legende koje i danas caruju u nebeskim prostranstvima između Cetinja, Rima, Aleksandrije i Monpeljea. U ovako besudnim vremenima, u Crnoj Gori smo nažalost bespovratno izgubili i kulturu sjećanja i obavezu poštovanja. Sjećanja na one koji su crnogorsku povijest satkali takvom da bi se naredna pokoljenja njom mogli dičiti, a poštovanja prema istim jer za sobom nijesu ostavili neprijatnu tišinu, već djela koja nikoga ne mogu i ne  smiju ostaviti ravnodušnim. Ironija sudbine je da smo mi danas zadnja generacija koja je slušala i poštovala svoje pretke, a prva koja sluša svoje potomke. Kako je Maria Gabriela nekoliko puta u filmu isticala da se osjeća četvrtinom Crnogorkom, da se njen otac osjećao pola Crnogorcem, da je od njega, ali i od svoje babe Jelene Savojske slušala prelijepe priče o Crnoj Gori, evo ja ću kao autor u ime svih onih koji istinski grle i poštuju sve druge nacije, a koji se pišu Crnogorcima, a nadasve cijene lik i djelo Jelene Savojske, posvetiti film “JA MARIA GABRIELA UNUKA KRALJICE JELENE SAVOJSKE” sjenama crnogorske princeze i talijanske kraljice Jelene Savojske. Na kraju očekujem prelijepo veče u drevnome gadu i konačan sud dubrovačke publike …” ističe Bošković.

Ulaz na premijeri Boškovićevog filma ‚‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske u dubrovačkom kinu Jadran je slobodan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA