20.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiDubrovačani su prije 584 godine donijeli odluku o izgradnji kanalizacije

Dubrovačani su prije 584 godine donijeli odluku o izgradnji kanalizacije

“Tridesetih godina 15. stoljeća u Dubrovniku se intenzivno gra­de podzemni kanali za odvod otpadnih voda. Nepokriveni prostori između kuća se nastoje natkriti, a odvodni kanali zahoda i jama za smeće se nastoje na što bolji način sprovesti, prilagođavajući se terenskim prili­kama i položaju grada. Sve je to ipak nedovoljno”, zapisano je u današanjem izdanju Gradoplova.

“Osjećala se neophodna potreba da se cijeli grad poveže kanalizacijskom mrežom, te da se ona sprovede u more. Kako je i popločavanje ulica bilo skoro privedeno kraju, pa je tim vanjska čistoća grada bila relativno osigurana, a kako se u to doba dovodi voda iz Šumeta u grad, tj. gradi se vodovod, vlada je odlučila donijeti odredbu o defini­tivnom uređenju gradske kanalizacije.

I tako je Veliko vijeće na današnji dan 1. ožujka 1436. godine, donijelo odluku o uređenju gradske kanalizacije, koja se sastojala od jedanaest točaka, između ostaloga naglašavajući potrebu da se, nakon popisa svih jama i nužnika u Gradu, u roku od godine dana u svakoj kući mora napraviti nužnik i pilo, tako da se u kloaku slijeva samo kišnica, a nipošto nečist iz kuća.

Onaj tko zna kako danas izgleda kanalizacijska mreža u gradu Du­brovniku i to usporedi sa svime onim što su stari Dubrovčani ura­dili, kako zapisuje doktor Jurica Bačić u knjizi Nekad u Dubrovniku, doći će do zaključka da se nije mnogo novoga napravilo u odnosu na gradsku jezgru. Može se slobodno ustvrditi da se dubrovačka kanalizacija iz XV stoljeća još i danas svrsishodno koristi, uz nužne i neophodne nadopune, naravno. Ona je uglavnom onakva kakvu su je prije oko pet stotina godina Dubrovčani napravili. “

Više o događanjima na današnji dan kroz dubrovačku povijest pročitajte ovdje.

Izvor: Gradoplov

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA