27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDRŽAVNA MATURA: Ispit iz hrvatskog bez Krleže, Ujevića i Camusa

DRŽAVNA MATURA: Ispit iz hrvatskog bez Krleže, Ujevića i Camusa

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila kako se, zbog posebnih okolnosti, ove godine na ispitima državne mature neće provjeravati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za provedbu mature, objavio je detaljne sadržaje obveznih ispita koji su reducirani, odnosno ove se godine neće ispitivati i vrednovati, donosi Jutarnji.hr.

Najopsežnije ‘rezanje’ gradiva, čini se, doživio je ispit iz hrvatskog jezika. “Povratak Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže, Camusov “Stranac” te pjesništvo Tina Ujevića književna su ispitna djela koja su uklonjena s popisa naslova za esej iz hrvatskog jezika na višoj, A razini.

To znači da se neće naći među temama eseja koje će se ove godine obrađivati na toj razini. Na osnovnoj, B razini eseja s popisa su ‘ispali’ “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže te pjesništvo Dobriše Cesarića. Zanimljivo je međutim da su “Gospoda Glembajevi” istovremeno zadržana na popisu književnih ispitnih djela za esej više, A razine!

Uz to, maturanti na testu obiju razina hrvatskog jezika neće morati odgovarati na pitanja koja se tiču razumijevanja drugog razdoblja domaće i svjetske književnosti 20. stoljeća te suvremene književnosti, što u Hrvatskoj uključuje i razdoblje druge moderne.

– S popisa “što se od učenika očekuje” (ishodi) u dijelu ispita Književnost i jezik, a pod naslovom Književnost, neće se ispitivati svi pisci i sva djela koja pripadaju izostavljenim razdobljima. To uključuje sve što je navedeno nakon A. B. Šimića na objema razinama – objašnjavaju iz NCVVO-a.

U jezičnom dijelu na obje razine izuzet je povijesni razvitak hrvatskog jezika u 20. stoljeću, a neće se ispitivati ni frazemi, jezično posuđivanje, tvorbeni načini u hrvatskom jeziku (koji se inače ispituju samo na A razini) te struktura rječnika i leksikografske jedinice.

Među obveznim ispitima nešto veće promjene dogodit će se i na testu iz matematike A razine, iz kojega su uklonjeni, odnosno neće se ispitivati, zadaci vezani za izvođenje operacije s funkcijama (komponiranje), crtanje grafova racionalnih funkcija (polinomi najviše 2. stupnja u brojniku i nazivniku), deriviranje konstantne funkcije, funkcije potenciranja i trigonometrijskih funkcija, deriviranje zbroja, razlike, umnoška, kvocijenta i kompozicije funkcija, određivanje tangente na graf funkcije u točki te upotrebljavanje derivacije funkcije pri ispitivanju tijeka funkcije.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA