23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDruštveni centar Lastovo: tijekom kolovoza održan niz zanimljivih događanja, evo što donosi...

Društveni centar Lastovo: tijekom kolovoza održan niz zanimljivih događanja, evo što donosi rujan

Cilj Društvenog centra Lastovo je na kreativan način, uz organizaciju raznih aktivnosti – edukaciju, neformalno učenje, kulturne manifestacije, radionice i slično obuhvatiti svaki aspekt zajednice i razne dobne skupine što je ujedno i misija rada Udruge Dobre Dobričević.

Prvi dan kolovoza u Društvenom centru Lastovo bio je rezerviran za radionicu na temu “Građanstvo: od statusa do uloge” predposljednju radionicu iz edukativnog programa “Građanski inkubator” na kojoj se obrađivala tema aktivnog građanstva. Kroz interaktivnu radionicu sudionici su naučili razlikovati građanstvo kao status koji se koristi za ostvarivanje građanskih prava od građanstva kao uloge koja nam pomaže u proaktivnom mijenjaju sredine u kojem živimo.

Posljednja (deseta) radionica s temom “Participativno budžetiranje – građani predlažu” bila je vezana uz sudjelovanje građana u kreiranju projekata važnih za njihovu zajednicu. Na primjeru participativnog budžetiranja sudionici su identificirali probleme i potrebe svoje zajednice, rangirali ih prema važnosti i predložili način njihovog rješavanja.

Nastavili smo sa ciklusom predavanja o važnosti i utjecaju klimatskih promjena te je održano je predavanje na temu: Klimatske promjene – problem ili izazov. Predavačica Doris Kelvišer pojasnila je što su klimatske promjene i na koji način utječu na naše okruženje. Također je istaknula koji prirodni i društveni čimbenici mijenjaju klimu te koje su posljedice klimatskih promjena. 
Razgovaralo se i o efektu staklenika i utjecaju ljudi na emisiju stakleničkih plinova te zaključno o neophodnim mjerama za smanjenje promjena.

Sredinu kolovoza posvetili smo poljoprivredi u suradnji sa vanjskim suradnicima iz udruge Permakultura Dalmacija.

Vedrana Vučenović održala je predavanje na temu: “Tlo i briga o tlu” na kojem se sudionicima približila važnost održivog gospodarenja tlom i predstavila različite metode rada s tlom, strukturi tla, kao i načinima izgradnje i poboljšanja kvalitete tla inovativnim i tradicionalnim metodama. U izgradnji tla između, ostalih, preporučuju se korištenje tehnika kompostiranja i malčiranja, ali i općenito potiče bioraznolikost flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Ivan Mateljan s temom “Voda u permakulturnim sistemima” polaznike je upoznao sa osnovama razumijevanja karaktera krajolika što uključuje analize klimatskih značajki, nagibe terena, potencijale iskoristivosti postojećih elemenata sa naglaskom na mogućnosti prikupljanja, skladištenja i korištenja vode.

Veselimo se nastavku suradnje sa udrugom Permakultura Dalmacija i u daljnjem radu.

17. kolovoza 2022. predstavljeni su rezultati terenskog istraživanja naselja Ubli u sklopu Programa Jane’s Walks na kojem su istaknute važne građevine tog naselja te ideje za revitalizaciju istih. Nakon predstavljanja rezultata održan je dvadesetprvi okrugli stol na temu “Crkvice” na kojem se uz moderatoricu Marianu Bucat raspravljalo o važnosti sakralne arhitekture te restauraciji kako prostora tako i predmeta,  a sutradan održan je dvadesetdrugi okrugli stol “Javni putevi” koji su uvijek aktualna tema za razgovor i raspravu posebice jer se sa problemima korištenja susrećemo svakodnevno.

Radionice ženskog i muškog klapskog pjevanja kontinuirano su nastavljene i kroz rujan.

Za djecu smo pripremili radionice u skladu sa njihovim željama znajući da će biti zanimljive i posjetiteljima našeg otoka.

U sklopu Programa Neformalnog obrazovanja održana je edukacija programiranja za djecu pod nazivom “Moja prva videoigra” pod vodstvom Nike Tilić. U sklopu edukacije djeca su koristeći program Scratch izradila vlastitu računalnu igru te su se upoznala s osnovnim metodama programiranja.

Uvijek rado posjećene likovno – kreativne radionice za djecu i mlade održale su se 23. i 24. kolovoza 2022. Tema je bila ljeto. Voditeljica radionice Antonela Hropić potaknula je sudionike da osmisle ljetne odjevne predmete te ih pretoče u zanimljive artikle šarenih boja i sa mnoštvom ukrasa. Uz veselo društvo i nasmijana lica zabava je bila zagarantirana.

U rujnu vas pozivamo na VII. radionicu LA Colonia. Cjelokupni program radionice (17. – 25. rujna 2022.) sa ovogodišnjom temom „LA Linea“ bit će objavljen na Facebook stranici Društveni centar Lastovo. Također, održat će se dvije književne večeri, a 24. rujna najavljujemo predstavljanje završnih radova studenata, osvrt gostiju kritičara i otvaranje izložbe „Otvoreni muzej Lastovo“.

U Društvenom centru Lastovu, od 26. – 28. rujna 2022. održat će se jubilarni simpozij, 10. Anatomija otoka, s temom okolišnih budućnosti i perspektiva otoka s obzirom na klimatske promjene.

Okolišne budućnosti u kontekstu otočnih zajednica pretpostavljaju otvaranje perspektiva koje nisu isključive i koje nadilaze slijepe pjege jednostranih tumačenja i nametnih promišljanja. Kao i do sada, inspirirani multidisciplinarnim i transdisciplinarnim pristupima pozivamo stručnjake iz različitih profesija da se priključe raspravama koje će omogućiti mapiranje novih imaginarija otočnih budućnosti u kojima će lokalna znanja predstavljati polazište i inspiraciju za izazove novih klimatskih transformacija.

Projekt Društveni centar Lastovo sufinancirala je Europska unija u okviru Operativnog programa.

Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Društveni centar Lastovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta: 1.269.638,89 HRK

Iznos koji je sufinancirala Europska unija: 1.079.193,06 HRK

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge Dobre Dobričević.

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Udruge Dobre Dobričević i ne

odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Lastovo i Turističke zajednice općine Lastovo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA