28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDruštveni centar Lastovo - kroz 24 mjeseca održano više od 400 aktivnosti

Društveni centar Lastovo – kroz 24 mjeseca održano više od 400 aktivnosti

Završetak provedbe projekta Društveni centar Lastovo sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske obilježila su kulturna događanja organizirana od strane Udruge Dobre Dobričević i partnera na projektu.

Cilj radionica muškog klapskog pjevanja, održanih početkom studenoga u suradnji s KUD Fumari, ali i ostalih već održanih radionica ženskog i muškog klapskog pjevanja, je prenijeti ljubav prema tradicionalnom klapskom pjevanju na nove naraštaje koji će dalje prenositi i čuvati identitet višeglasnog pjevanja te oplemeniti kulturni život na otoku Lastovu.

5. studenoga 2022. godine otvorena je Izložba fotografija koncerata klapa u suradnji s partnerom Ženskom klapom Ladesta. Fotografije Tomislava Župančića ispunile su prostor Društvenog centra Lastovo te predočile koncerte Ženske klape Ladesta na zanimljivim lokacijama. Kišnu subotnju večer proveli smo uz druženje, pjesmu i zakusku.

Posljednja aktivnost iz projekta bila je sastanak Književnoga kluba održan 7. studenoga. Iako je to bio posljednji sastanak u sklopu ovog projekta, književni klub će nastaviti s okupljanjem i kroz buduća razdoblja.

Projekt Društveni centar Lastovo započeo je 10. studenoga 2020. te završava 10. studenoga 2022. Kroz 24 mjeseca održano je više od 400 aktivnosti, u pripremi i provedbi projekta sudjelovao je 81 volonter, angažirani su brojni vanjski suradnici te je osmišljen i proveden 31 program. U projektu uz Udrugu Dobre Dobričević sudjelovalo je 14 partnera: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo „Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara „Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga „Val” Lastovo, Nogometni klub „Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, „Teatar Poco Loco” te Općina Lastovo. Autorica vizualnog identiteta projekta je Rafaela Dražić, poznata hrvatska dizajnerica vizualnih komunikacija.

Kroz projekt organizirane su brojne aktivnosti za sve ciljane skupine.

Djeca i mladi uživali su u festivalu „Boninove pustolovine“, likovno-kreativnim radionicama, kazališno – glazbenim, likovno – lutkarskim te dramskim radionicama PRIČA NAM SE PRIČA, radionicama klapskog pjevanja, filmskim projekcijama, radionicama filmske škole i filmske rezidencije, interaktivnog videa i izrade stripa te predavanjima o volontiranju i korisnoj edukaciji „Mladi odlučuju“ kojoj je cilj osnažiti položaj i status učenika kao glavnih dionika odgojno-obrazovnog sustava.

Organizacije civilnoga društva educirane su za management volontera kroz Trening kako osmisliti volonterske programe za mlade.

Predavanja o zdravlju 54+ potvrdila su važnost brige o fizičkom, ali i mentalnom zdravlju za ciljanu skupinu.

Radionice LA.Colonia, Simpoziji Anatomija otoka te program Pametni otoci okupili su studente i stručnjake raznih polja koji su ponudili rješenja na brojne otočke probleme, dok je program Jane’s Walks iznjedrio važne dokumente poput Plana upravljanja povijesnom jezgrom naselja Lastovo.  Javnim raspravama o ljudskim pravima sudionike se educiralo o unapređenju ljudskih prava i demokratskih društvenih procesa.

Edukacijama neformalnog obrazovanja stekli smo nova znanja i vještine koje mogu pridonijeti kako pojedincu tako i cjelokupnoj zajednici.

Kroz predavanja o primjerima uspješnih praksi sudioničkog upravljanja doznali smo sve prednosti/nedostatke i mogućnosti navedenog načina upravljanja.

Edukacije „Turistička valorizacija Ubla“ imale su za cilj naučiti djelatnike u turizmu kako bolje iskoristiti i posjetiteljima predstaviti graditeljsku baštinu iz doba totalitarnog režima, a postavljena je i signalizacija za lokalitet.

Književni klub s predavanjima književnika upotpunio je duge otočne zime te je objavljena knjižica o Dobri Dobričeviću na talijanskom jeziku i izdan strip autora Ivana Svaguše „Poklad lutak“.

Izložbama Lastovski poklad, Otvoreni muzej Lastovo te izložbom fotografija koncerata klapa dokazalo se kako je kulturna baština vrijedan i nezaobilazan dio jedne zajednice koju moramo čuvati, živjeti i prenositi na buduće naraštaje.

Radionicama šivanja kostima i izrade maski te pokladnih suvenira potakla se kreativnost odraslih te su produkti istih bili dio postava izložbe Lastovski poklad.

Radionice storytellinga te radionica „Kako fotografiju pretvoriti u turistički proizvod?“ omogućili su nam uvid kako kroz korištenje resursa zajednice možemo zainteresirati posjetitelje i dokazati im da Lastovo nije samo destinacija mora i sunca, dok su nam radionice brazilskih ritmova „Lastovo brasileiro“ donijele dašak Brazila.

Predavanjima o poljoprivredi, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša istaknuta je važnost brige o vlastitom okolišu, a edukacijom obnove suhozida pokazala se važnost održavanja suhozidne baštine. Čišćenjem podmorja na 4 lokacije upozorilo se na problem otpada na morskom dnu i plažama te su predstavljena održiva rješenja za očuvanje morskog okoliša.

Radionicama Građanski inkubator te edukacijama Građani grade javne politike cilj je bio aktivirati stanovnike lokalne zajednice kako bi bili educirani i spremni uključiti se u rast i razvoj te iste zajednice, potaknuti ih na javno zagovaranje te ukazati na koje sve načine je moguće riješiti probleme zajednice u suradnji s nadležnim institucijama.

Filmskim projekcijama Kina Mediteran predstavljeni su pomno selektirani naslovi s ciljem da se  prikažu različiti žanrovi kako bi se moglo doprijeti do nove publike uz uvažavanje postojeće.

Izrađen je Plan upravljanja te Program rada i financiranja Društvenog centra Lastovo za petogodišnje razdoblje te se redovito objavljivao kalendar događanja. Aktivnosti u centru bile su medijski popraćene.

Ciljevi ostvareni projektom Društveni centar Lastovo su osnaživanje svih otočkih udruga, potaknuta je njihova interdisciplinarna suradnja, povećan je broj kulturnih sadržaja za stanovnike i goste, poboljšan je dijalog između lokalne samouprave i zajednice te su inicirane inovativne bottom-up inicijative kako bi se razvio neiskorišteni potencijal otoka. Na taj način civilno društvo i stanovnici postali su aktivni akteri njegova razvoja.

Veselimo se osmišljavanju novih projekata i budućim suradnjama te Vas pozivamo da sve aktivnosti Društvenog centra Lastovo, i nakon završetka ovog projekta, pratite na službenom facebook i instagram profilu, te web stranici www.dc-lastovo.org.

Zahvaljujemo se donatorima, članovima, vanjskim suradnicima, sudionicima i volonterima bez kojih provedba projekta ne bi bila moguća.

Prisjetite se održanih aktivnosti projekta Društveni centar Lastovo kroz emisije na poveznicama:

Projekt Društveni centar Lastovo sufinancirala je Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Društveni centar Lastovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta: 1.269.638,89 HRK

Iznos koji je sufinancirala Europska unija: 1.079.193,06 HRK

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge Dobre Dobričević.

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Udruge Dobre Dobričević i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Lastovo i Turističke zajednice općine Lastovo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA