14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiDr. Mato Lakić: počinjemo s cijepljenjem početkom siječnja, stiže nam više od...

Dr. Mato Lakić: počinjemo s cijepljenjem početkom siječnja, stiže nam više od 3,5 tisuća doza Pfizerovog cjepiva

Iako je cijena PCR testiranja na Covid-19 u velikom dijelu Hrvatske smanjena, u našoj županiji to nije slučaj. Žitelji hrvatskog juga i dalje plaćaju najveći iznos za testiranje, a ono se kreće od 1200 do 1500 kuna. Skuplje je i antigensko testiranje. Zašto, pitali smo ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, dr. Mata Lakića, a dobili smo odgovore i na to postoji li plan za cijepljenje za našu županiju, kada stiže cjepivo, te tko će ga prvo dobiti.

Početkom studenog je službeno objavljena informacija kako je HZZO utvrdio cijenu antigenskog ili “brzog” testiranja u Hrvatskoj te kako ona iznosi 103,74 kune. Kod nas je 150 kuna. Javnost je zbunjena i pita se zašto se u izvješća koja stižu o oboljelima s juga Hrvatske pribrajaju pozitivni utvrđeni antigenskim testiranjem, što nije slučaj na razini cijele države.

Dr. Lakić pojašnjava kako se odlučio na model pribrajanja antigenskih testova u službenu statistiku, prema preporuci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

-Brzi antigenski testovi se provode u Dubrovniku, Metkoviću i Korčuli i besplatni su za osobe koje izabrani liječnici upute na testiranje, a zadovoljavaju uvjet da su im simptomi počeli unutar 5 dana. Za one koji se žele testirati uz plaćanje, dakle, jer oni to sami žele, a ne prema preporuci liječnika, cijena je 150 kuna. ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) je u svoju definiciju potvrđenog slučaja bolesti COVID-19 pridodao i pozitivan rezultat antigenskog testa, tako da se pozitivne osobe na antigenskom testiranju moraju pribrojiti u pozitivne – kazao je Lakić.

Takav način očito nije obvezan, jer se na državnoj razini ne provodi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak je, naime, pojasnio kako u “definiciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), nema antigenskog testa nego samo PCR testa”.

Izreku “što južnije, to tužnije”, moglo bi se u ovom pandemijskom razdoblju preoblikovati u “što južnije, to skuplje”. Cijena PCR testa, kod nas iznosi 1200 kuna (OB Dubrovnik) i 1500 kuna (ZZJZ DNŽ), dok je u ostatku sjevernije Hrvatske od 500 do 750 kuna. U Zadru je cijena PCR testa 800 kuna, u Šibeniku 850 kuna, u najjužnijem gradu je i najskuplje.

-Cijenu testiranja uvjetuje više čimbenika, te je osim same cijene testa u nju uključena i nabavka briseva, zaštitne opreme, prekovremeni sati i sve ostalo što je potrebno za provođenje postupka testiranja – odgovorio je dr. Mato Lakić.

Ali, ako je nabavna cijena PCR testa od 50 do 100 kuna, zaštitnu opremu koriste svi djelatnici u Hrvatskoj koji provode testiranja, cijena briseva je također ista za sve, a prekovremeni sati se pretpostavljamo plaćaju isto svugdje, ipak nam ostaje pomalo nejasno otkud tolika razlika u cijeni PCR testiranja.

Na pitanje oko količine cjepiva za Dubrovačko – neretvansku županiju, Lakić je kazao kako je osigurano 3.746 doza Pfizerovog cjepiva.

-Što se tiče cijepljenja protiv bolesti COVID-19, prve doze cjepiva očekujemo početkom siječnja 2021. Za našu županiju je osigurano 3.746 doza Pfizerovog cjepiva. Ovaj tjedan bi trebali dobiti šprice i igle za prvu turu cjepiva. Prvi na redu za cijepljenje su korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe te zdravstveni radnici. Cijepljenje će se provoditi dvjema dozama s razmakom od tri tjedna – zaključio je za Dubrovniknet ravnatelj ZZJZ DNŽ, dr. Mato Lakić.

NAJSKUPLJE TESTIRANJE U DUBROVNIKU Ovo su svi testni centri u Hrvatskoj

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA