29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDPDS: Danas su počeli su istražni radovi na valobranu Kaše

DPDS: Danas su počeli su istražni radovi na valobranu Kaše

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine javljaju kako je danas započeo proces bušenja, a u sklopu istražnih radova na valobranju Kaše. Njihovo priopćenje preosimo u cijelosti.

-U tijeku je provedba geomehaničkih istražnih radova na valobranu Kaše, a riječ je o izvedbi tri dodatne geomehaničke bušotine. Uzrokovat će se neporemećeni uzorci tla i laboratorijski obraditi, s ciljem dobivanja rezultata parametara sraslog tla ispod samog valobrana. Prikupljene informacije nužne su za daljnji razvoj izrade projektne dokumentacije te će se s njima nadopuniti do sada izvedeni istražni radovi na Kašama. Proces bušenja započeo je danas, a trajat će desetak dana. Po završetku bušenja i uzorkovanja, oprema će se demobilizirati.

-Gradnja valobrana Kaše započela je 1484. godine prema projektu Paskoja Miličevića, a isti je građen parcijalno uz pomoć potopljenih kesona (kašeta) koje su se punile građevinskim materijalom i potapale u moru. Zidan je velikim kamenim blokovima, a za vezivo je korišten hidraulički mort sastavljen od crvenice i vapna. Kameni blokovi su iznad nivoa mora povezivani najprije željeznim, a potom brončanim sponama zalivenim u olovo, dok se uz vanjsko, pročelje prislonila školjera – nasip bogat velikim kamenim blokovima.

Tijekom godina, na Kašama su nastale deformacije i oštećenja. One su se velikim dijelom izobličile, raspucale, a pojedino kamenje iskočilo je iz svojeg ležišta. Njihova sanacija bila je i nužna, stoga Društvo prijatelja dubrovačke starine 1985. godine pokreće akciju za njihov spas.

Najprije potiče Mjesnu zajednicu Grad da pokosi travu, koja bi tijekom proljeća narasla gotovo do koljena te da ukloni nataloženi zemljani nasip, a zatim 1986. godine financira izradu geodetske i arhitektonske snimke postojećeg stanja. Na kraju provedbe projekta Društvo je 1988. godine organiziralo okrugli stol o Kašama, na kojem je član Društva Hrvoje Macan, čiji je doprinos pri izradi dokumentacije 80-ih godina bio nemjerljiv, iznio zanimljive činjenice i postavke o načinu gradnje.

Komunikacija između Županije, Županijske lučke uprave i Društva prijatelja dubrovačke starine na temu nužne obnove i sanacije valobrana Kaše uspostavljena je 2018. godine, a Društvo je na sebe preuzelo obavezu izrade projektne dokumentacije s ciljem konačne obnove.

Pandemija korona virusa usporila je prvotno zacrtane planove, međutim dosta toga se ipak odradilo. Korištenjem 3D tehnologije izrađen je snimak postojećeg stanja valobrana sa širim područjem akvatorija te su evidentirane su razlike i mehanizmi propadanja. Rekonstruirana je geodetska mreža pomoću koje je 1984. godine izvedeno snimanje nultog stanja valobrana te je izvršeno mjerenje pomaka kontrolnih točaka. Prikupljena je i analizirana sva dosadašnja dokumentacija. Izrađen je snimak stanja valobrana s kamerom i prikupljeni su podaci kritičnih točaka, a krajem 2022. godine Društvo je s tvrtkom Pomgrad inženjering ugovorilo provedbu nužnih geomehaničkih istražnih radova i izradu Idejnog, Glavnog i Izvedbenog projekta.

Inicijalni sastanci pokazali su da se radi o financijski i organizacijski kompleksnom projektu kojemu će se morati pristupati interdisciplinarno uz angažman relevantnih institucija: Ministarstva kulture, Županije, ŽLU i Grada Dubrovnika, a Društvo je spremno nositi ovaj važan projekt obnove fortifikacijske baštine, uz potporu, sudjelovanje i suradnju svih spomenutih aktera, zaključuju iz DPDS-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA