18 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Doznali smo tko će preuzeti brigu o 6350 pacijentica dr. Lonza -...

Doznali smo tko će preuzeti brigu o 6350 pacijentica dr. Lonza – Babić

Iz HZZO-a nam je stigao odgovor na pitanja naših brojnih sugrađanki koje su ostale bez svoje ginekologinje, dr. Lonza – Babić koja je nažalost, preminula. Zanimalo ih je tko će sada preuzeti brigu o njima, tim više što je više nego očit manjak kadra u tom segmentu medicine u našemu gradu.

U Dubrovniku su trenutno dostupna četiri tima s tri ginekologa (Ante Daničić, Pavao Vukasović i Nina Lale Jurić) u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, a u Župi dubrovačkoj djeluje tzv. „tim bez nositelja” gdje se ova tri navedena ginekologa povremeno izmjenjuju. No jesu li ova tri ginekologa premašili broj pacijentica, što s uputom koju je poslao HZZO, i hoće li se zaposliti novi ginekolog?

Na ova četiri tima, odnosno tri ginekologa opredijeljeno je 26 271 žena u Dubrovniku. Nažalost 9. svibnja je umrla jedna nositeljica privatne prakse sa sjedištem ordinacije u Gradu Dubrovniku za koju je bilo opredijeljeno 6350 žena. Neke od tih žena su dobile poruku preko E-građanina gdje ih se upućuje na Ginekologija 2 DZ Dubrovnik, za što ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan kaže kako bi prema nekim informacijama to trebala biti samo fiktivna ordinacija HZZO-a. Svakako nijedna žena neće ostati bez ginekologa jer ova tri dostupna još uvijek nisu premašili broj pacijentica, a maksimalan broj pacijentica koje mogu biti kod jednoga ginekologa je prema navodima HZZO-a devet tisuća.

-Dom zdravlja je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti nositelj zdravstvene zaštite na primarnoj razini, te je u obvezi osigurati kontinuitet u zbrinjavanju osiguranih osoba. Kako bi se u takvim okolnostima Domu zdravlja omogućilo privremeno djelovanje, u pravilu se osniva tzv „tim bez nositelja“ kao privremeni tim do raspisivanja natječaja za popunu Mreže – odgovorili su za Dubrovniknet iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Župi se izmjenjuju dr. Lale Jurić, dr. Vukasović i dr. Daničić a povremeno radi i dr. Grgić

-Način na koji Dom zdravlja može organizirati rad u timu bez nositelja, ukoliko nema mogućnosti osigurati rad zamjenskog doktora u punom radnom vremenu, može privremeno biti preraspodjelom radnog vremena postojećih doktora ili ukoliko postoji mogućnost zapošljavanja umirovljenog doktora spec. ginekologa na pola radnog vremena ili zapošljavanje dva doktora u mirovini kako bi se osiguralo puno radno vrijeme s obzirom da se radi o velikom timu. No, jedna od opcija je i mogućnost sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji s OB Dubrovnik, ali isto tako i s privatnim zdravstvenim radnicima spec. ginekolozima – objašnjavaju iz HZZO-a.

Svaka pacijentica ima pravo na slobodan izbor, a na raspolaganju su im trenutno tri ginekologa

-Potrebno je, međutim, napomenuti da sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) imaju pravo na slobodan izbor doktora u sve 4 djelatnosti primarne zdravstvene zaštite. Tako žene, koje su zdravstvenu zaštitu ostvarivale kod pokojne doktorice, imaju mogućnost izbora drugog doktora ugovorenog u djelatnosti zdravstvene zaštite žena. Standardni broj osiguranih osoba u djelatnosti zdravstvene zaštite žena je 6.000 žena, a maksimalno mogući broj je 9.000 žena te ukoliko se na raspisani natječaj ne javi niti jedan privatni zdravstveni radnik i ukoliko niti Dom zdravlja neće biti u mogućnosti nastaviti rad putem tima bez nositelja, osigurane osobe opredijeljene za pokojnu doktoricu bit će upućene na izbor jednog od preostala tri ugovorna doktora spec. ginekologa – napisali su iz HZZO-a.

Kada HZZO raspiše natječaj za popunu Mreže na njega će se za područje Grada Dubrovnika, uz Dom zdravlja Dubrovnik imati mogućnost javiti i doktori spec. gin., nositelji privatne prakse.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan potvrdio je za Dubrovniknet kako je raspisan natječaj za ginekologa no kako nije optimističan da će se itko javiti, ali nam kazuje kako bi do studenog ove godine specijalizaciju trebala završiti mlada specijalizantica ginekologije, Tončica Zovko koja će preuzeti ambulantu u Župi.

Dr. Zoran Cikatić ne prestaje s radom

Što s pacijenticama koje su ostale “na cesti”: odgovor iz dubrovačke bolnice ne ohrabruje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

OBITELJSKA TRAGEDIJA: preminula majka (67) u koju je pucao sin

Noćas je u dubrovačkoj općoj bolnici preminula majka 37-godišnjaka koji je 3. lipnja u kasnim večernjim satima pucao u nju i njenog...

Stanari Solinske ulice reagirali: gradonačelniče, dođite, ugostit ćemo vas u našim kućama

Stanari Solinske ulice su reagirali na sinoćnje izlaganje gradonačelnika Mata Frankovića priopćenjem: Prateći sjednicu Gradskog vijeća u nadi da...

Ponovno na prodajnim mjestima: tiskano izdanje Glasa Grada

Vijesti, zanimljivosti, korisne informacije… sve je to razlog da i ovog vikenda budete uz vaš i naš – Glas Grada

Poklon za velikog glumca: portret za 94. rođendan

Lijepa gesta i dirljivi trenutak za velikog hrvatskog glumca. Djelatnici Doma Marina Držića su velikanu dubrovačke scene uručili prigodan poklon za 94....

Dubrovnktv.net

Dubrovački turizam? – bez kruzera može, bez aviona nikako

Dubrovčani nemaju velika očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. Otvaranjem granica i ublažavanjem mjera u nekim europskim zemljama nakon stagnacije brojke su počele...

ETO NAS: U Muzeju Domovinskog rata

Jučer smo proslavili Dan državnosti, a danas smo bili u Muzeju Domovinskog rata da provjerimo kako su oni obilježili jučerašnji dan. Ravnateljica...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić