13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaCrna kronikaDORH zatvorio istragu protiv osumnjičenih za tragediju, za mjesec dana saznat' ćemo...

DORH zatvorio istragu protiv osumnjičenih za tragediju, za mjesec dana saznat’ ćemo hoće li biti podignuta optužnica

Prije godinu i pol dana došlo je do požara u Hidroelektrani u Platu, poginula su trojica radnika, a sedmero je ozlijeđeno. Nastala je i velika materijalna šteta, a odgovorni se još uvijek nisu pronašli, no možda uskoro dobijemo odgovor zašto je izbio požar u hidroelektrani i tko je kriv. Upit smo slali HEP-u koji nam je kazao kako su oba agregata puštena u pogon te kako ne raspolažu s informacijama vezanim uz provođenje istrage. Upit smo poslali i DORH-u s pitanjima; dokle je stigla istraga, kada se planira podignuti optužnica i što se čeka te u kojem je uopće stadiju ovaj slučaj, odgovorili su nam.


Odgovoreno nam je kako je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 2. srpnja 2020. u kaznenom predmetu protiv pet  osoba, te pravne osobe, zatvorilo istragu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

-Isto tako Vas obavještavamo, temeljem članka 230. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, da je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku dužno u roku od mjesec dana od završetka istrage podignuti optužnicu ili obustaviti istragu u ovom kaznenom predmetu – kazala je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni.

Dakle, u kolovozu bi trebali saznati hoće li biti podignuta optužnica ili će istraga biti obustavljena.

Oba agregata u funkciji, odgovorni za tragediju u HE Plat još uvijek “na počeku”?

Priopćenje DORH-a od 15. lipnja 2019.:

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. lipnja 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno djelo teško djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova. 

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik u svojstvu direktora pogona, a drugookrivljenik i trećeokrivljenik u svojstvu direktora jednog trgovačkog društva, od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu ugovarali obnove (rekonstrukcije) i izvođenje radova na obnovi (rekonstrukciji) pogona trgovačkog društva u mjestu Plat i tome pristupili protivno odredbama Zakona o gradnji i obvezi ishođenja građevinske dozvole, i tako mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera zaštite od požara, prijave radova, kao i bez osiguranja ovlaštenog stručnog nadzora gradnje, zbog čega su tijekom 2017. godine radovi izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja, po četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku kao odgovornim osobama izvođača radova. Uslijed svega navedenog se požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi, proširio i zahvatio područje strojarnice pogona. Trojica zaposlenika su, u nemogućnosti bijega, smrtno stradala uslijed trovanja ugljičnim monoksidom i utapljanjem u odvodnom kanalu, dok su sedmorica zaposlenika doživjela posljedice utjecaja ugljičnog monoksida i akutne reakcije na stres, a u pogonu je nastupila značajna šteta.
Protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika je predložen i, po sucu istrage nadležnog suda, određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke dok se prvookrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik brane sa slobode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA