Donosimo datum završetka radova na stanovima za mlade i branitelje u Mokošici

Najiščekivaniji projekt za mlade obitelji – stanovi u Mokošici trenutno je u fazi obrtničkih i instalaterskih radova. No ono što je sada još važno je izgradnja ceste s pripadajućom infrastrukturom prema zgradama, a za što Grad Dubrovnik trenutno priprema dokumentaciju. Kriteriji za natječaj prvo će ići na javno savjetovanje kako bi svi dionici mogli dati svoje prijedloge, potom slijedi tematska sjednica Gradskog vijeća, a onda i izlazak natječaja u javnost. Zanimalo nas je kada se očekuje završetak radova u Mokošici, ali i kada započinje gradnja u Solitudu prvih 50 stanova i po kojem modelu će ti stanovi biti dodijeljeni, te kada će biti gotov projekt na Pobrežju, također namijenjen mladim obiteljima gdje je Grad kupio 70 tisuća kvadrata zemljišta?

Prije dvije godine, točnije u listopadu 2018. položen je kamen temeljac za dvije stambene zgrade s ukupno 108 stanova u Mokošici. Njih 65 će biti dodijeljeno braniteljima – stradalnicima iz Domovinskog rata s područja grada Dubrovnika, a preostala 43 stana pripast će Gradu koji će ih, prema modelu Dubrovačke stanogradnje, dodijeliti mladim obiteljima, s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

Dokle su stigli radovi i kada se očekuje njihov završetak? Kada će prijedlog za ovaj natječaj biti poslan na javno savjetovanje te kada se očekuje da bi mlade obitelji i branitelji mogli ući u svoje stanove u Mokošici?

– U tijeku su obrtnički i instalaterski radovi na zgradama.
Grad Dubrovnik priprema dokumentaciju te će uskoro raspisati javnu nabavu za izvođenje radova ceste s infrastrukturom koja prolazi između zgrada.
Završetak radova očekuje se u rujnu ove godine – odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Što se tiče kriterija za ostvarivanje prava na ove stanove, odnosno teksta natječaja, kazali su kako će isti biti upućen u proceduru javnog savjetovanja unutar mjesec dana.

Pored projekta u Mokošici, u planu je još jedan projekt za mlade obitelji, a to je izgradnja tri zgrade s 50 stanova u Solitudu. Početak gradnje bio je najavljen za kraj 2019. no to se nije dogodilo, još uvijek nije ishodovana građevinska dozvola.

SOLITUDO POSTAJE ZELENA OAZA: dubrovačke obitelji uskoro očekuje 50 novih stanova

– Izrada glavnog projekta za ishodovanje građevinske dozvole je pri kraju. Ista će se uskoro predati nadležnom odjelu. Po ishodovanju građevinske dozvole uslijedit će priprema dokumentacije za javno nadmetanje za izvođenje radova. Projekt Solituda također je dio modela Dubrovačke stanogradnje, a jednako kao što će biti raspisan poziv za prva 43 stana u Mokošici (nakon što kriteriji prođu javnu raspravu te budu usvojeni na Gradskom vijeću) isto tako će se raspisati i zasebni poziv za prve stanove u Solitudu – pojašnjavaju iz Grada.

S obzirom kako je početkom prosinca započela i izgradnja nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, čime se stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone na prigradska područja. Grad Dubrovnik kupio je 70 tisuća kvadrata zemljišta također za mlade obitelji. Izgradnjom nove ceste prema Pobrežju Grad bi trebao donijeti prostorni plan novog naselja u ovom mjestu te osigurati infrastrukturu za gradnju novih POS zgrada ili dodjelu zemljišta za gradnju manjih zgrada ili obiteljskih kuća.

Kada se planira završetak radova na prometnici Most – Pobrežje kao i cjelokupni završetak projekta? Po kojem modelu će se dodjeljivati zemljišta i koliko kvadrata će dobiti pojedina obitelj?

– Završetak radova na prometnici Most – Pobrežje očekujemo do kraja godine, iako je ugovoreni rok proljeće 2021. Što se tiče stanovanja, ističemo da je područje Pobrežja, osim ceste, potrebno prethodno komunalno opremiti (kanalizacijska i vodovodna mreža….), a kako smo i prethodno najavljivali – odgovaraju na pitanje iz Grada, ali pri tome ne odgovarajući i po kojem modelu se planira dodijeliti zemljište i po koliko kvadrata pojedinoj obitelji.

– U planu su i drugi modeli prema kojima će aktualna gradska vlast i dalje pomagati mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Tako je osmišljen novi model subvencioniranja kupnje stana, dogradnje/nadogradnje obiteljske kuće te kupnje građevinskog zemljišta – Model 30 x 30. Prema tom modelu Grad bi tako za 30 mladih obitelji kupnju prvog stana subvencionirao uz iznos od 30 tisuća eura – zaključuju iz Gradske uprave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.