26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDomovi za starije pod posebnim nadzorom, pacijenti na hemodijalizi bit će hospitalizirani

Domovi za starije pod posebnim nadzorom, pacijenti na hemodijalizi bit će hospitalizirani

Na novinarsko pitanje na konferenciji Stožera CZ RH, ministar Vili Beroš odgovorio je na pitanje što sa nepokretnim, teškim bolesnicima na hemodijalizi, koji svaka tri dana moraju sanitetskim prijevozom u bolnicu, čime se povećava mogućnost širenja virusa.

“U 98 posto slučajeva ti će bolesnici biti privremeno hospitalizirani kako bi se izbjegao transport koji omogućava širenje virusa. Bilo je zabrinutosti da se oni ne bi inficirali u bolnici, ali puno je bolje rješenje hospitalizacija, nego prevoženje njih svaki dva-tri dana. Vjerujem da će biti moguće teške bolesnike duže zadržati u bolnici jer su mnogi odjeli ispražnjeni. Apeliram na sve ravnatelje da takvim slučajevima izlaze u susret”, naglasio je Beroš.

Na pitanje o novčanoj simulaciji onima koji izravno skrbe o bolesnicima s COVID-om, Beroš je kazao. “Neupitno je da svi na prvoj crti to zaslužuju i o tome se razmišlja, no sve ovisi o mogućnostima, Ono što najmanje možemo je dati im financijsku nagradu, jer su zaslužili, ali je prerano o tome govoriti”

Ministar Božinović dodao je: “Vodit ćemo računa o onima iz svih sustava koji su dali sve i više od toga u ovim uvjetima, ali trebamo vidjeti kad će ova kriza završiti, ali ne smije se to zaboraviti, vrijeme će doći kad ćemo se im se odužiti”.

U izvještajima iz Splita vezanim za slučaj širenja zaraze u splitskom domu za starije, razlikuju se datumi, vrijeme i činjenično stanje.

“Jedno zajedničko inspekcijsko tijelo ministarstava zdravstva i socijalne skrbi utvrditi će istinitost navoda,a nakon toga će se postupiti prema zakonima”, odgovorio je Krunoslav Capak na pitanje o tome tko je zakazao u Splitu.

U 15 domova za starije bilo je sumnje na zarazu COVID-om, zasad su potvrđene samo jedan slučaj u Koprivnici, jedan u Pločama i slučajevi u Splitu.

“Pripremili nove preporuke za Domove u kojima su pojačane mjere higijenske i kontrole uzlazaka i izlazaka u kojima su i preporuke za režim rada zaposlenika. U nekim domovima se promjena režima pokazala dobrom mi to nudimo domovima. Preporuke će danas biti objavljene”, istaknuo je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA