33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDodijeljene nagrade "Vladimir Nazor"- među laureatima troje Dubrovčana

Dodijeljene nagrade “Vladimir Nazor”- među laureatima troje Dubrovčana

Najviša hrvatska državna priznanja, nagrade „Vladimir Nazor“ uglednim  umjetnicima u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma uručili su ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić

Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2021. godinu za životno djelo su: Hrvoje Hitrec za književnost, Višnja Mažuran za glazbu, Petar Krelja za filmsku umjetnost, Ivica Kunčević za kazališnu umjetnost, Slavka Pavić za likovne i primijenjene umjetnosti i Đuro Mirković u kategoriji arhitekture i urbanizma.

Dobitnici godišnjih nagrada su: Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“, Dubravka Šeparović Mušović za operne uloge u 2021. godini, Antoneta Alamat Kusijanović za film „Murina“, Siniša Popović za ulogu Henrika u drami „Kad svijeće dogore“ Sandora Maraija, Matko Vekić za izložbu „Arhipelag“ u Muzeju suvremene umjetnosti i Iva Letilović te Igor Pedišić za projekt „Providurova palača“ u Zadru.

Istaknuvši kako najviša državna nagrada za umjetnička ostvarenja kontinuirano svjedoči o postignućima hrvatske kulture i umjetnosti više od šest desetljeća, ministrica je dodala da dodjelom Nagrade „odajemo priznanje velikanima hrvatske kulture i umjetnosti, kako onima za životno djelo, tako i onima koji su svojom kreativnošću, nadahnućem i predanim radom još jednu tešku godinu iza nas učinili kulturno i umjetnički bogatijom, dajući joj puninu i smisao“. Čestitajući laureatima čiji su stvaralački rad i kreativnost već duboko utkani u tkanje hrvatske umjetnosti, ministrica je izrazila uvjerenje kako će i ovogodišnji laureati osigurati novi kreativni zamah na pozornici nacionalne kulture.

U ime laureata Hrvoje Hitrec zahvalio je svima koji su im pružali potporu, vjerujući u poslanje hrvatskog umjetnika i čarobnu moć umjetnosti. „Hrvatska umjetnost i kultura oduvijek su bile izložene i otvorene europskim i izvaneuropskim utjecajima, ali su ih u svim stoljećima znale apsorbirati i ostati samosvojnima, kao što je i naša umjetnost pronašla put u svijet i postala pokaznicom relativno malene, ali kreativne zemlje. U to se bogato tkanje uklapaju radovi i napori laureata ovjenčanih nagradom za životno djelo, od kojih se očekuje da ne bace koplje u trnje, a još su veća očekivanja od dobitnika godišnje nagrade pred kojima su desetljeća stvaranja“, zaključio je Hitrec.

Foto: Marko Ercegović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA