13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaKulturaDODIJELJENE NAGRADE DUFF-ovi brodići odaslani diljem svijeta

DODIJELJENE NAGRADE DUFF-ovi brodići odaslani diljem svijeta

U Kinu Sloboda u nedjelju, 17. listopada, održana je dodjela nagrada najboljim filmovima, čime je i završen jubilarni, deseti po redu Dubrovnik Film festival. Uz tročlani ocjenjivački žiri, glumicu Jelenu Perčin, redatelja i ilustratora Milana Trenca i filmskog djelatnika te voditelja filmskog festivala u Turskoj, Ahmeta Boyacioglua, koji su odlučili o najboljima u devet kategorija, za onu desetu, nagradu publike, odluku su donijeli svi oni koji su proteklog tjedna svoj glas dali putem festivalskih web platformi te gledatelji natjecateljskih projekcija uživo u dvorani. Posebno priznanje, tijekom ceremonije zatvaranja, dodijeljeno je idejnom začetniku DUFF-a, profesoru Jozu Serdareviću

U službenom natjecateljskom programu ovogodišnjeg DUFF-a našla su se 52 filma svih filmskih rodova po izboru selekcijskog žirija u sastavu Ana Dokler, Zuzanna Kazmierczak i Tvrtko Rašpolić.

Laureate je pak izabrao glavni ocjenjivački sud u sastavu gumica Jelena Perčin, redatelj i ilustrator Milan Trenc i redatelj i producent Ahmet Boyacıoğlu.

Tijekom festivala održale su se i dvije radionice. Radionica kratkometražnog scenarija koju je vodio Marin Lisjak, a po scenariju nastalom na radionici snimit će se flim. Za trajanja druge radionice izrađen je DUFF-ov promotivni spot koji je i prikazan tijekom današnje ceremonije. Tu radionicu vodio je Mišo Sorić.

Nagradu za najbolji film u kategoriji animiranog filma u dobnoj skupini do 15 godina osvojio je film „Sušilo“, čiju produkciju potpisuje Associação de Ludotecas do Port iz Portugala.

Milan Trenc koji je i dodijelio nagradu kazao je da su svi animirani filmovi koji su se našli u natjecatelja programu iznimne kvalitete te da svi autori mogu biti ponosi.

„Žiri je odlučio nagraditi ovaj film zbog portretiranja snažne borbe, žena radnica u tvornici papira. Film je izrađen fantastičnog tehnikom stop animaciji“, naveo je žiri u svom obrazloženju.

Najbolji animirani film uzrasta 16 do 20 godina je „Na koncu“, autora Lucije Petkoviček, Luke Bakonji, Karle Anić iz  FKVK Zaprešić.

„Ovaj veoma složeni uradak suočava nas s preprekama s kojima se svakodnevno susrećemo i ostavio je dubok dojam na sve članove žirija“, navedeno je u obrazloženju.

„Htio bih se zahvaliti žiriju i organizatorima festivala. Bilo nam je lijepo ovih dana i nadam se da se vidimo i iduće godine“, kazao je jedan od autora filma.

Najboljim dokumentarnim filmom u dobnoj skupini do 15 godina proglašen je film „Iza kulisa 11. studenog 1940.“, iz Collège Solveig Anspach iz Francuske.

„Ocjenjivački sud nagradio je detaljni istraživački rad koji stoji iza ovog filma, kao i maštovit pristup događajima koji su se dogodili 11. studenog 1940., tijekom nacističke okupacije Pariza“, kazao je Ahmet Boyacıoğlu.

Najboljim dokumentarnim filmom u dobnoj skupini do 20 godina, proglašen je film Kaić, autorice Katarine Ledenko, ispred Blank filmskog inkubatora.

„Prekrasni poetski prikaz svakodnevnog života ribarske obitelji. Impresivno“, pojasnio je odabir ocjenjivačkog suda Boyacıoğlu.

Najboljim igranim filmom u dobnoj skupini do 15 godina proglašen je „Nepoznati“, autorice Tene Fider iz OŠ braće Radić iz Pakraca.

„Tema filma je nasilje na mrežama, koje se ovdje događa za vrijeme Zoom sastanka. Posebno nas je dojmilo da ste se ugledali na Alfreda Hitchcocka. Bravo“, pojasnila je odluku ocjenjivačkog žirija Jelena Perčin.

„Ovi dani u Dubrovniku bili su najljepši dani mog života. Prelijepo iskustvo. Hvala žiriju, stvarno ovo nisam očekivala“, kazala je Tena Fider.

Najboljim igranim filmom u dobnoj skupini od 16 do 20 godina proglašen je film “Miris”, nezavisnog autora Sezigna Yüzaya iz Turske.

„Ocjenjivačkom sudu se dopala distopijska slika budućnosti u kojoj virtualna stvarnost nadomješta prirodni svijet kojeg više nema“, pojasnila je Perčin.

Najboljim eksperimentalnim filmom u otvorenoj kategoriji za koju su prijave došle iz cijeloga svijeta proglašen je film „Hej curo, ideš na ples“, nezavisnog autora YiYang Sun iz Kine.

„Ocjenjivački sud je uživao gledajući ovu vizualno bogatu eksperimentalnu animaciju frenetičnog ritma. Ovo je film nakon kojeg se čovjek uistinu osjeća dobro“, kazala je Zuzanna Kazmierczak.

Najboljim film u tematskoj kategoriji čija su ovogodišnja tema bila različitosti proglašen je flim „Kocka”, nezavisnog autra Klemena Kekeca iz Slovenije.

„Radi se o filmu koji nam jasno govori koliko je teško biti drugačiji“, pojasnio je nagradu Tvrtko Rašpolić.

„Lijepo je ponovno biti u Dubrovniku. Uistinu se radi o hrvatskom dragulju. Puno smo naučili tijekom festivala. Pogledali smo mnoge sjajne filmove i čast nam je što smo se upoznali s autorica. Zahvaljujem žiriju i mojoj suradnici Urški“, kazao je Kekec.

Nagradu publike ovogodišnjeg DUFF-a osvojio je „Za Litnjeg Mroka“, nezavisne autorice Ivane Šerić iz Opće gimnazije Jelsa.

„Nisam ovo očekivala. Hvala što ste mi pružili priliku biti dijelom ovog festivala. To je samo po sebi već nagrada. Stoga, hvala vam na još jednoj nagradi“, kazala je autorica.

Grand Prix, jubilarnog 10. DUFF-a po izbori ocjenjivačkog žirija dobio je film „Hodaj uz mene“, čiji su autori učenici škole „C.E.I.P. Serrería“, iz Valencije u Španjolskoj.

Obrazloženja ocjenjivačkog žirija pročitao je Jozo Serdarević, idejni začetnik DUFF-a.

„Radi se o filmu koji nas u sam 3:39 minuta podsjeća na stalnu prisutnost rodnih predrasuda i uči nas borbi protiv rodne neravnopravnosti“, kazao je Serdarević kojem su organizatori DUFF-a uručili danas i posebnu zahvalu.

„Dvanaest godina nakon što ste mi ušetali u kancelariju s idejom, iz čega je izašlo 10. godina DUFF-a, preko osamsto filmova, htjeli bih vam reći jedno veliko hvala. Hvala što ste nas potakli“, kazala je Đive Galov.

Serdarević je podsjetio kako je sve započela filmom koji su pomoću mobitela snimili učenici gimnazije.

„S tim filmom smo u Sarajevu dobili međunarodnu nagradu. Nakon toga se stvorila ekipa i krenuli smo po festivalima. Jednog jutra došla je ideja da pokrenemo festival i u Dubrovniku, nakon čega samo odlučili pokrenuti festival za zemlje Mediterana. Fatalni susret je bio onaj s Đivom. Iza svega stoji ogroman rad. Dok postoji Miro, Đive, Igor, Dube vječno će postojati i ovaj festival“, zaključio je Serdarević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić