30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDOBROSLAVIĆ U BRUXELLESU: Trebamo makroregionalnu strategiju na Sredozemlju

DOBROSLAVIĆ U BRUXELLESU: Trebamo makroregionalnu strategiju na Sredozemlju

U Bruxellesu se ovoga tjedna u organizaciji Europskog odbora regija i Europske komisije održava Europski tjedan regija i gradova. Proteklog utorka, na 151. plenarnom Odboru regija, kao izvjestitelj župan Nikola Dobroslavić predstavio je mišljenje „Ususret makroregionalnoj strategiji na Sredozemlju“, koje je i usvojeno.

Župan je ujedno pozvao i Europsko vijeće da predloži Europskoj komisiji 2022. razvijanje makroregionalne strategija za Sredozemlje s akcijskim planom koji će omogućiti Vijeću i Europskom parlamentu odobravanje strategije u drugoj polovici 2023. godine, tijekom španjolskog predsjedanja.

Župan je pojasnio kako mišljenje „Ususret makroregionalnoj strategiji na Sredozemlju treba odgovoriti na pitanje je li potrebna makroregionalne strategija na Sredozemlju te kako bi ona trebala izgledati.

„Svjesni smo da postoje teme i izazovi kojima se nije dovoljno baviti s europske, nacionalne, regionalne i lokalne razine. Potrebno je uključiti sve strukture šireg područja. Takav alat je upravo makroregionalna strategija“, kazao je župan te dodao kako danas na području Europe već imamo Baltičku, Dunavsku, Jadransko-jonsku i Alpsku makroregionalnu strategiju.

„Ovo mišljenje pokazuje da nam treba makroregionalna strategija na Sredozemlju. Kad bismo se bavili samo klimatskim promjena i zagađenjima na Sredozemlju to bi bio dovoljan razlog za usvajanjem ovakve strategije“, kazao je Dobroslavić te istaknuo da je Sredozemlju more posebno pogođeno globalnim zatopljenjem.

„Znanstvenici su utvrdili da će se Sredozemlje zagrijavati 20 posto brže nego ostali dijelovi svijeta, a ako se ono nastavi sadašnjim tempom do 2040. godina Sredozemlje će biti toplije za 2.2 stupnja. Posljedice klimatskih promjena posebno su izražene na otocima“ naglasio je.

Dobroslavić je pojasnio kako bi ovom makroregionalnom strategijom bila obuhvaćan sva ti sredozemna podbazena, zapadni, istočni i jadransko jonski te da bi ona od samog početka bila otvorena za sve. Naglasio je i kako bi upravljanje budućom makroregionalnom strategijom trebalo u postupnosti održavati načelo višerazinskog upravljanja.

„Makroregionalna strategija imala bi opću skupštinu, izvršni odbor i tematske akcijske skupine, a predlaže se uspostava godišnjeg rotirajućeg predsjedništva. Sredozemna makroregionalna strategija mora se nužno temeljiti na operativnom akcijskom planu“, zaključio je župan Dobroslavić te zahvalio svima koji su sudjelovali na izradi mišljenja kao i podnositeljima amandmana koji su u najvećoj mjeri prihvaćeni.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA