28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDOSAD NEZABILJEŽEN PODATAK Temperatura mora na Mljetu dosegla 30 stupnjeva, stručnjaci zabrinuti

DOSAD NEZABILJEŽEN PODATAK Temperatura mora na Mljetu dosegla 30 stupnjeva, stručnjaci zabrinuti

Ovih se dana na našoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je na Mljetu izmjerena temperatura od čak 30 stupnjeva i jučer su izmjerene slične vrijednosti. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Znanstvenici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, navodi HRT.

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stupnjeva, samo dva stupnja je niža od temperature zraka, izvijestila je u središnjem Dnevniku Ivana Brailo Drnas.

– Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt, kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora. 

– To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile, zaključio je. 

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA