28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaKulturaTalijansko-argentinski 'most glazbe' za kraj cavtatskog kulturnog ljeta: Diego Moreno i 'Tango...

Talijansko-argentinski ‘most glazbe’ za kraj cavtatskog kulturnog ljeta: Diego Moreno i ‘Tango Scugnizzo’

Sretan sam i počašćen što dolazim u Hrvatsku po prvi put, zahvaljujući pozivu prijateljice, pijanistice Ivane Marije Vidović, umjetničke direktorice Epidaurus Cavtat festivala. Biti na Epidaurusu, tako važnom festivalu klasične glazbe i brojnih drugih umjetnosti koji je donio izvrsnost u Cavtat tijekom mnogih izdanja, za mene je zaista – zadovoljstvo! – naglasio je glazbenik Diego Moreno, s čijim se nastupom večeras, 17. rujna, zaključuje ovogodišnje izdanje Epidaurus Cavtat festivala. Koncert, koji će se održati u Ljetnom kinu Cavtat, počinje u 20 sati.

U našoj glazbi namjera je stvarati ‘most’, koji zapravo već i postoji, između Argentine i Italije. Naime, Argentina je početkom dvadesetog stoljeća dočekala mnoge useljenike, uključujući i Hrvate, u potrazi za novom budućnošću… Posebno su talijanski useljenici doprinijeli nastanku argentinskog tanga. Dovoljno je spomenuti ova izvrsna prezimena: D’arienzo, Pugliese, Le Pera, Piazzolla… Svi su oni talijanskog porijekla! Stoga je naš projekt ‘most’ u glazbi između Argentine i Italije, sve u ritmu tanga. Šaljem vam zagrljaj i s veseljem vas očekujemo na zatvaranju ovog čarobnog Festivala. Abrazos y VIVA El Tango, Napoli, Epidaurus Cavtat Festival… VIVA LA MUSICA!’, rekao je s ushićenjem Diego Moreno.

Diego Lemmi Moreno, poznat u Italiji kao Diego Moreno, argentinski skladatelj, pjevač i gitarist, rođen u Mar del Plati, talijanskog je porijekla. Umjetnik koji je sa sobom iz Južne Amerike donio originalan i privlačan glazbeni jezik koji ga danas karakterizira, nakon 33 godine karijere može se opisati kao – eklektični talijansko-argentinski umjetnik.

Njegov glavni projekt ‘TANGO SCUGNIZZO’ jedinstveno i originalno kombinira strast argentinskog tanga s napolitanskom glazbom. Stoga nije ni čudo kako je osvojio nagradu Masaniello 2014., nagradu Nicolardi 2020. i nagradu Città di Napoli 2021. godine. Projekt je podržan i od argentinskog veleposlanstva u Italiji.

Na završnici Epidaurus Cavtat festivala, Diego Moreno će nastupiti u pratnji sovih sjajnih umjetnika:

Domenico Guastafierro – flautist i skladatelj

Davide Ferrante – bubnjar i udaraljkaš

Bruno Salicone – jazz pijanist, skladatelj i aranžer

Iz bogate biografije umjetnika: S više od sedam albuma u karijeri, Diego Moreno 2018. godine objavio je projekt ‘Che Bella Idea! Canzoni di BuOngustO’, album na kojem su gostovali između ostalih

Peppino Di Capri, Fabio Concato, Enzo Gragnaniello, Tony Esposito, Paolo Fresu, Antonio Onorato, Maria Nazionale i Valentina Stella. Godine 2019. obišao je Italiju na turneji interpretirajući kao bariton uloge ‘Gorrión con sueño’ i ‘El payador’ u djelu Astora Piazzolle ‘Maria De Buenos Aires’, zajedno s Michele Placido, Alinom Di Polito i Vincenzom Bocciarellijem.

Tijekom 2020. godine Diego je interpretirao i bio umjetnički producent projekta ‘SINGOLI’, albuma s neobjavljenim pjesmama na talijanskom jeziku. “SINGOLI” će kasnije postati ‘GRANDES ÉXITOS’ u španjolskoj verziji.

Trenutno je u fazi pre-produkcije dokumentarnog filma pod nazivom ‘NapolINTango’, koji je najavljen singlovima ‘DIEGUITO TANGO’, ‘ERA DE MAGGIO’, ‘TORNA A SURRIENTO’ i ‘AZZURRO CORAZÓN’, pri čijem stvaranju su sudjelovali učenici Liceja za glazbu ‘Melissa Bassi’ iz Scampie.

Tijekom 33 godine karijere uglavnom je nastupao u Italiji i širom svijeta (SAD, Španjolska, Francuska, Austrija), ali i posebno u Argentini, gdje se vraća već više od 20 godina (10 rasprodanih koncerata u predivnom Teatro Colónu u Mar del Plati, rodnom gradu Astora Piazzolle), donoseći repertoar bogat italijanskom kulturom. Diego Lemmi Moreno je u Italiji stvorio projekte koji svjedoče o tome kako je Argentina ‘tako daleko, ali tako blizu’ Italiji i kako se ove dvije kulture isprepliću već dugi niz godina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA