11.8 C
Dubrovnik
Utorak, 18 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiDEMOGRAFIJA: Dubrovnik ima pet tisuća više stanovnika nego prije 10 godina

DEMOGRAFIJA: Dubrovnik ima pet tisuća više stanovnika nego prije 10 godina

U Dubrovniku je danas boravila državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić, koja se sastala sa županom Dobroslavićem i gradonačelnikom Frankovićem, a razgovarali su o demografskoj politici i mjerama koje se provode na razini grada i županije.

– Danas smo razgovarali o najvažnijoj politici u RH, a to je demografska politika. U našoj Županiji imamo relativno dobru demografsku sliku. Radili smo studiju u kojoj smo utvrdili da nema odlijeva stanovništva, ali nam je stanovništvo sve starije i potrebno je dodatnim mjerama poticati demografsku obnovu. To i radimo raznim mjerama, ali i stvaranjem uvjeta za kvalitetno gospodarstvo, dakle mogućnost zapošljavanja, za dobro povezivanje i za kvalitetno školstvo i zdravstvo. Govorili smo o mjerama koje država predviđa i provodi u politici demografskog razvoja. Zaključak je da nam situacija nije loša, ali je ranjiva i treba i dalje raditi da bismo očuvali i unaprijedili demografsku sliku jer bez kvalitetne demografije, nema kvalitetnog razvoja, ali ni opstanka, kazao je župan Nikola Dobroslavić nakon sastanka.

– Upoznali smo državnu tajnicu sa svim mjerama i programima koje Grad Dubrovnik provodi na polju demografije. Vidimo prema statističkim podacima da broj stanovnika u Dubrovniku raste. Sada je procjena da smo negdje na 47 000 stanovnika. Uspoređujući to s posljednjim popisom, kad smo imali 42 000, vidi se stanoviti rast, ali vidimo rast i na brojci djece koja se upisuju u vrtiće. Stalno proširujemo vrtićke kapacitete, kako bi zadovoljili sve one kojima je potreban smještaj u vrtićima, kazao je gradonačelnik Mato Franković.

On je dodao kako su posebno razgovarali o modelu dubrovačke stanogradnje, gdje Grad planira dodjeljivati stanove u najam, potom i na otkup mladim obiteljima.

– Uz stanove planiramo i potpore mladima, po modelu 30×30. Što znači 30 tisuća eura godišnje za 30 mladih obitelji. Također planiramo dodjeljivati i zemljišta. Za sve to je potrebno ukloniti određene zakonske barijere. Upoznali smo državnu tajnicu s barijerama koje je potrebno ukloniti. Nadamo se da ćemo u suradnji sa svim institucijama uspjeti probiti led, ne samo za nas, nego i za sve ostale jedinice lokalne samouprave, kojima će u budućnosti biti puno lakše provoditi i tu vrstu demografske politike. Grad Dubrovnik u okviru svojih proračunskih sredstava izdvaja godišnje 100 milijuna kuna za podupiranje mladih obitelji, čime povećavamo kvalitetu njihovih života, zaključio je Franković.

-Otvorili smo brojna pitanja koja se tiču demografije. Nisu demografija samo mladi, već i naši stariji sugrađani. Razgovarali smo i o mjerama koje se provode u Dubrovniku i ovoj županiji. Usprkos ne baš dobrim demografskim pokazateljima u Hrvatskoj, ovdje postoje i gradovi, i općine, koji imaju pozitivna demografska kretanja. To su Dubrovnik, Metković, Općina Župa dubrovačka, Konavle. Dubrovnik ima niz vrlo dobrih demografskih mjera. Dubrovačka stanogradnja je dobar model, koji treba prilagodbu zakonskog okvira. Uz modele POS stanogradnje postoji potreba za novim programom najma stanova za mlade i mlade obitelji. Zato nam je iznimno drago da se u tom smjeru razmišlja i u Dubrovniku.

Drugi bitan faktor u demografiji je ravnoteža poslovnog i privatnog života, gdje je najvažnije za roditelje koji rade da im djeca budu zbrinuta u vrtićima. Grad Dubrovnik je pokazao tu visoku osviještenost, iako postoji potreba za dodatnim prostorima. Mi kao Središnji ured imamo svoje subvencije, koje su doduše usmjerene manje razvijenim gradovima i općinama, gdje sa 500 kuna po djetetu subvencioniramo smještaj u vrtiću. Vjerujemo da ćemo ovaj model širiti i na razvijenije gradove. Naš dolazak u DNŽ je bitan jer tako razgovaramo s lokalnom i regionalnom upravom, jer se demografija događa u svakoj našoj lokalnoj jedinici, istaknula je državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]