31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDanas slavimo Tjelovo - Svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Danas slavimo Tjelovo – Svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Danas obilježavamo Tjelovo, odnosno u Svetkovinu presvetog Tijela i Krvi Kristove ili kako se u nas kaže Korosante. Ovaj blagdan slavi se  od 13 stoljeća , a povodom viđenja augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji koja je imala viđenje punog Mjeseca s mrljom na površini. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri rekavši da kruh predstavlja njegovo tijelo, a vino njegovu krv.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo godine 1263. u mjestu Bolseni u Italiji. Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Svetkovina Tjelova je povezana sa procesijama. Prva Tjelovska procesija  održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Sudjelovanjem u procesiji posvjedočuje se put za Kristom, vjera i poštivanje kršćanske tradicije i običaje.

U starome Dubrovniku procesija na Korosante osobito je bila svečana i važna, jer je nakon ‘oslobođenja’ Grada od pošasti kuge postalo obavezno biti na proslavi euharistije,

Na Tjelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak, 11. lipnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić slavit će u 19 sati misu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Nakon mise Tjelovska procesija proći će ulicama Grada.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA