28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDanas slavimo majke i njihovu ulogu - Sretan Majčin dan!

Danas slavimo majke i njihovu ulogu – Sretan Majčin dan!

Danas se diljem svijeta obilježava Majčin dan. Uz ovaj dan veže se ime Amerikanke Ann Marie Reeves Jarvis koja je 1907. godine, nakon druge godišnjice smrti njezine majke, osnovala ‘Memorial Mothers Day Meeting’.

Anna Jarvis posvetila je život kako bi ispunila san njezine majke i ustanovila dan u kojem će se slaviti upravo najvažnije osobe u našem životu, naše majke. Iako sama nikada nije postala majka, uspjela je u svom naumu i danas je poznata kao ‘majka Majčinog dana’ koji se druge nedjelje u svibnju slavi diljem svijeta.

Anna Jarvis rođena je u Websteru, u Zapadnoj Virginiji, 1. svibnja, 1864. godine kao deveto do 11 djece Anne Marie i Granvillea Jarvisa. Kada je imala godinu dana obitelj se preselila u Grafton gdje je Anna završila školu. 1881. Godine krenula je na Žensku akademiju u Stauntonu, danas poznatu kao Sveučilište Mary Baldwin. Nakon školovanja vratila se u Grafton gdje je i sama predavala u školi sedam godina.

Anna je inspiraciju za Majčin dan dobila veoma rano u životu. Kada joj je bilo 12 godina, njezina majka držala je molitvu pred razredom na temu ‘Majke Biblije’. Molitva je glasila otprilike ovako ‘nadam se da će netko, nekad ustanoviti dan koji će slaviti majke i njihovu ulogu, doprinos čovječanstvu te svakodnevnu borbu na svim područjima života. Majke imaju pravo na to.’

Te riječi malena Anna nikada nije zaboravila. I dok je stajala pokraj majčina groba konačno je izgovorila svoju zamisao ‘… i po milosti Božjoj, imat ćeš taj Majčin dan’.

Tako je nakon smrti njezine majke, 1905. godine Anna Jarvis krenula u realizaciju svog nauma da Majčinim danom oda počast svojoj majci. Postala je još odlučnija u svom naumu kada je shvatila da su, prema njezinom mišljenju, odrasla djeca u Sjedinjenim Državama nemarna prema svojim roditeljima. Osim toga njezina je majka željela da se oda počast svim majkama na svijetu, a Anna je čvrsto željela realizirati njezin san.

1907. godine, Anna je započela prilično žestoku kampanju kako bi ustanovila Nacionalni Majčin dan u SAD-u. U samo dvije godine, do 1909. godine, Majčin je dan prepoznat u 45 država, uključujuči Kanadu, Meksiko, Puerto Rico i Havaje. Ljudi su nosili crvene i bijele karanfile, koje je kao simbol Majčina dana izabrala sama Anna. To je bilo omiljeno cvijeće njezine majke.

Svim majkama čestitamo današnji dan!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA